Zomervakantie 2004: Trekken door Zuid-Europa

Deel 4: 8 t/m 13 augustus 2004.

Zondag 8 augustus 2004
Nat... Bij het inpakken begon het te miezeren, alles dus nat ingevouwen. In de regen gereden, en als asfalt lang droog is geweest en nat wordt, wordt het glad. Voorzichtig rijden dus, maar dat deed niet iedereen. Daardoor diverse ongelukken gezien, vooral het motorongeluk waar twee motoren onderuit gingen, vlak voor ons, was een luguber gezicht. Ze lagen er erg stil bij, was niet prettig...
Daarbij een weg die wel op de kaart stond maar er nog niet was, een afgesloten tunnel en af en toe heftige regenbuien, een paar campings completo, en we hadden er echt de balen van. We stoppen bij een hostelletje in Ribadesella, aan de Spaanse noordkust tussen Gijon en Santander. Vijftig euro per kamer per nacht, dus een aanslag op het budget, maar dat moet maar een keer.
Op de TV zien we dat in hetzelfde plaatsje vandaag een ETA-bom is ontploft, alles bij elkaar vinden we het geen prettige dag.. Hopelijk morgen beter!

Maandag 9 augustus 2004
Bij opstaan nog steeds niet best. Bewolkt, buiig... Niet zo erg als gisteren, dus we duimen en hopen op beter weer. We rijden langs de kust oostwaarts, en zijn tegen half drie bij San Sebastian. Na de ervaringen van gisteren bellen we een aantal campings: alles complet! Gelukkig hebben we ook een SVR-uitdraai bij ons, en als we een Nederlandse boerencamping bij Salies de Bearn bellen, blijkt die nog plaats te hebben. We rijden er naartoe, het blijkt een rustige, enigszins chaotische camping
We rijden naar het stadje, een prachtig stadje in Zuid-Europese stijl, nog niet bedorven door de toeristen. Morgen nemen we er een uitgebreider kijkje.
We eten voor weinig geld in een pizzeria, heel goede pizza's, pasta's en desserts, voor 55 euro met z'n vieren. Vroeg slapen vandaag, we zijn moe.

Dinsdag 10 augustus 2004
Vanochtend bij opstaan nog een beetje bewolkt, maar het werd beter. Lopend naar de stad blijkt verder dan gedacht, en de vochtige warmte van hier blijkt heel anders dan de droge warmte waar we in Portugal aan gewend waren. Het is een prachtig stadje, vol doorkijkjes en met oriŽntatieverwarrende steegjes, die rondom het centrum kronkelen. We maken foto's, drinken een kop koffie, zoeken naar Merina's auto- en huissleutels die ze gisterenavond hier of op de camping is verloren, en doen boodschappen. We lopen terug naar de camping waar we na de lunch met boek en stoel een rustige middag doorbrengen. Morgen een dagje naar de kust.

Woensdag 11 augustus 2004
Vanochtend schitterend weer. Strakblauwe lucht, weinig wind, snel oplopende temperatuur. We rijden voor negen uur weg naar de kust. Om iets voor tienen zijn we bij Ondres plage, een kleine kustplaats een kilometer of 30 boven Biarritz. Het is nog erg rustig, en naar later blijkt gaat ook om 11.00 uur de vlag pas uit (blijkt geel te zijn, zwemmen mag, maar alleen waar er toezicht is) en komt de strandwacht in actie. We hebben al voorzichtig iets geprobeerd met de golven, het is prachtig! Golven van 2-3 meter hoog, en als ze breken ben je alle controle kwijt. Dieper dan tot je knieŽn in het water kan wel, tot er een golf komt... Het is spannend en leuk om hier in het water te spelen, maar wel erg vermoeiend. We blijven op het strand tot tegen vieren, We lunchen in een strandtentje met mosselen en frites, en terug op de camping halen we weer frites, ditmaal met een door de campingbaas gebakken frikadel. Alvast weer wennen aan de Nederlandse woensdag...
Het is nog steeds mooi weer, maar we zien wat wolken verschijnen. We besluiten de vouwwagen nu in te pakken, en tijdens de terugreis van 3 dagen alleen de kleine tentjes te gebruiken.

Donderdag 12 augustus 2004
Hier zit ik dus, in de regen. Vanochtend regende het inderdaad, en we waren maar wat blij dat we de vouwwagen droog hadden ingepakt gisteren. Die gaat niet meer open.
Om negen uur reden we weg, en over kleine en grotere weggetjes, maar geen tolweg, reden we noordwaarts Frankrijk door. Het schiet een stuk minder op, maar je beleeft Frankrijk wel veel meer! Om een uur of vijf vinden we 30 km. ten zuiden van Poitiers een camping in Lusignac. We eten in het dorp, dat een prachtige kerk heeft, en een mooie overdekte marktplaats, zogenaamde hallen. We besluiten hier volgend jaar een paar dagen te bivakkeren als afsluiting van de vakantie.

Vrijdag 13 augustus 2004
Bij opstaan regent het nog even, maar als ik naar de bakker in het dorp loop voor brood, is het droog. We eten nog voor de tenten in het zonnetje. Helaas willen de dames nu in een dag naar huis rijden en dus tolweg nemen. Ik zou het liefste nog twee dagen er over doen en binnenwegen rijden, maar ja, drie tegen ťťn...
We rijden dus tolweg. Hoe verder noordelijk we komen, hoe slechter het weer. Als we BelgiŽ binnen rijden en ik een Nederlandstalige radiozender heb gevonden, baal ik als een stekker: noodweer en drukte op de weg... We rijden om, door de Westerscheldetunnel, om de drukte bij Antwerpen te vermijden. We eten bij de Mac in Waalwijk, en rond 21.00 uur rijden we Heusden weer binnen. Computer aan, ILIED aanmelden, uitpakken en opruimen doen we morgen. Ik zet wel alle foto's vast op de PC, en maak een eerste selectie om even uit te printen voor de familie, we gaan morgen naar een familiebarbecue.

Steekwoord deze vakantie? AUTHENTICITEIT.

TERUG NAAR OVERZICHT VAKANTIE 2004

TERUG NAAR FOTOPAGINA

TERUG NAAR HOOFDPAGINA