banner

Juli 2012: Een weekend naar Londen


Ongeveer drie jaar geleden hebben we mijn vader voor zijn verjaardag
een bouwpakket cadeau gedaan van een Engelse Theeclipper, de Cutty Sark. Bij het uitzoeken van dit cadeau en het kijken naar de achtergronden van dit snelle schip, kwamen we er achter dat het schip nog steeds bestond en voor bezoek was opengesteld. Jammer genoeg was er toen net brand aan boord geweest, en zou het nog wel even duren voordat de restauratie gereed zou zijn...

In april van dit jaar was mijn vader zo ver dat het model af was. Ook in Greenwich hadden ze hard doorgewerkt, en de Cutty Sark niet alleen gerestaureerd, maar ook op een stellage gezet, en met een glazen gebouw eronder kan je nu niet alleen in, maar ook onder het schip kijken. De Engelse koningin opende eind april 2012 het schip voor publiek, en wij zijn een reisje gaan plannen.
We besloten via een reisbureau waar we goede ervaringen mee hebben, "Best of Britain", een reisje te laten samenstellen. Met de eisen die we hadden (vrijdag 6 juli weg, zondag 8 juli terug, een hele dag in Londen, met eigen auto, betaalbaar hotel in Greenwich, op tijd aankomen in Londen, meenemen rolstoel) kwam het reisbureau met een mooi pakket: Op vrijdagmiddag met de boot van Duinkerken naar Dover, twee nachten hotel Holiday Inn Express Greenwich, twee kamers incl. ontbijt, en zondagmiddag met de boot van Dover naar Duinkerken terug. Het betekende wel dat we vroeg van huis moesten, het is meer dan 300 km. van het huis van mijn ouders naar Duinkerken, en we moeten 45 minuten voor vertrek inchecken bij de haven.
Het alternatief, de boot van Hoek van Holland naar Harwich gaat overdag maar 1 keer, doet er veel langer over en dan zijn we pas om 22.00 in het hotel, geen optie vinden we. We boeken dus deze reis.

Via internet kopen we meteen vier toegangskaarten voor het bezoek aan de Cutty Sark zelf, op zaterdag om 11.00 uur. Dat moet haalbaar zijn, het hotel ligt op ongeveer 2 km. van het schip.


Klik hieronder op de dag voor onze belevenissen. Als je op de foto's klikt, zie je een groter exemplaar. Terug door op close of naast de foto op de pagina te klikken.

Heenreis Cutty Sark Boottocht Thames Terugreis


De heenreis, vrijdag 6 juli 2012

Eigenlijk begon deze vakantie voor ons al op donderdagavond. Na het werk, eten en de avondspits zijn wij al naar mijn ouders gereden om de volgende ochtend op tijd te kunnen vertrekken. De rolstoel wordt nagekeken en ingeladen, en er wordt een foto gemaakt van het model van de Cutty Sark, zodat we kunnen vergelijken met de echte. ;-)We hebben voorpret, maar omdat het de volgende ochtend vroeg dag is (we willen om 07.30 wegrijden) gaan we er toch redelijk op tijd in.

We rijden vandaag op tijd weg, goed gepland dus. Omdat het verkeer ook goed meewerkt, hebben we de tijd om onderweg lekker ergens een kop koffie te gaan drinken. Zelfs dan hebben we een uur over, zodat we bij Duinkerken niet meteen naar de haven rijden, maar in het stadje parkeren en ergens lekker gaan lunchen.Daarna rijden we naar de haven. Prachtig op tijd, we hoeven niet al te lang in de rij te staan voordat we aan boord mogen. We krijgen een plekje redelijk dichtbij de lift, zodat we de rolstoel aan boord niet nodig hebben. Boven aangekomen installeren we ons op een van de vele zithoekjes. Tijdens de overtocht klaart het op en gaat de zon zelfs schijnen. We vermaken ons tijdens de overtocht door af en toe op het buitendek te gaan staan, door onze boeken te lezen, en het laatste half uur genieten we van het uitzicht op de prachtige witte krijtrotsen van de Engelse kust: "The white cliffs of Dover".In Engeland aangekomen rijden we links (even wennen) naar Greenwich. De Garmin weet de weg, en we rijden dan ook probleemloos naar het hotel. Mooi hotel, vriendelijk personeel, ruime moderne kamers. Alles is goed geregeld dus.
Na het installeren op de kamers eten we een simpele maaltijd en omdat het nog steeds mooi weer is, maken we een wandeling. Prachtige moderne gebouwen hier! Gezien de afstand besluiten we wel dat we morgen gewoon een taxi naar de Cutty Sark nemen, parkeren is daar moeilijk en 2 km. lopen lukt misschien nog wel, maar we willen wel fit aankomen en 's middags nog meer zien van Londen!Naar boven


Bezoek aan de Cutty Sark, zaterdagochtend 7 juli 2012

We slapen lekker in de goede bedden, en we genieten van een uitgebreid ontbijt, met worstjes, witte bonen in tomatensaus, scrambled eggs, maar ook met croissants, toast, yoghurt en vers fruit. Prima bodem voor een actieve dag! Dan laten we de hotelreceptie een taxi regelen. Dat gaat vlot, en we zijn dan ook vroeg bij de Cutty Sark, die er geweldig mooi bijligt in het ochtendzonnetje. We hebben kaarten voor 11.00 uur, maar we zijn er al om 09.45 uur. We kunnen natuurlijk eerst een uur iets anders gaan doen, maar we kunnen ook proberen of we al eerder naar binnen kunnen. Dat laatste lukt, en we hebben echt geluk, want er valt net een plensbui als we naar binnen gaan. Op het moment datr we het buitendek hebben bereikt, is het zonnetje er weer bij gekomen. ;-)
In het schip is veel te vinden over de bouw en geschiedenis van dit schip. Een van de gastheren is geÔnteresseerd in ons verhaal, en als we vertellen en laten zien wat mijn vader in elkaar heeft gezet, is hij onder de indruk. Hij loopt met ons mee en geeft veel leuke uitleg. Tot slot maakt hij een foto van ons bij een van de modellen die in het schip staan opgesteld, veel minder mooi model dan mijn vader heeft gemaakt natuurlijk.... ;-)
In het schip en op het bovendek genieten we volop van dit prachtige schip. Rank, snel, mooi en bijzonder. We lopen ongeveer twee uur door dit schip, en sluiten af onder het schip, waar we langs de kiel onder een mooi glazen dak en onder het schip doorlopen. Hier staat ook een mooie verzameling boegbeelden opgesteld.

We besluiten voor koffie en lunch de buitenlucht weer op te zoeken. Op de hoek is een leuke pub, waar we lekker buiten kunnen zitten en plannen kunnen maken voor de middag.Naar boven


Boottocht over de Thames, zaterdagmiddag 7 juli 2012

Tijdens de lunch gaan we eens kijken hoe we de middag in Londen verder kunnen doorbrengen. We besluiten hop-on-hop-off kaartjes voor een toeristische boot over de Thames te kopen, waar we dan de hele middag naar Westminster en terug kunnen varen en waar we willen kunnen uitstappen om in Londen rond te kijken. We hebben geluk: Mijn vader in de rolstoel en ik als begeleider betalen maar de helft. Seniorentarief voor mijn moeder, zo blijft het goed betaalbaar. ;-)
We genieten op het bovendek van de zon, de mooie luchten en het uitzicht. Afwisseling van moderne appartementen langs de Thames, gerestaureerde en verbouwde pakhuizen, oude en nieuwe bruggen, hypermoderne architectonische hoogstandjes maar ook de traditionele toeristische trekpleisters als St. Pauls, Tower castle en Tower bridge trekken aan ons voorbij. We besluiten bij Westminster uit te stappen. Westminster Abby is te bezichtigen, maar wij vinden 16 pond per persoon teveel van het goede en lopen er buiten omheen. De Big Ben, Houses of Parliament en de kades van de Thames zijn zeer de moeite waard.
Na een uurtje stappen we weer aan boord voor de terugreis. Bij Greenwich eten we een lekkere avondmaaltijd op het terras, terwijl het heel langzaam begint te schemeren. We nemen een taxi terug naar het hotel. Afgedraaid, maar zeer tevreden, zoeken we de hotelkamers weer op.Naar boven

Terugreis, zondag 8 juli 2012

De volgende ochtend zit het er al weer bijna op... Na een goed ontbijt rijden we op tijd weg, en om iets over twaalven rijden we de boot op. De bootreis verloopt prima, en ook de terugrit door Frankrijk, BelgiŽ en Nederland gaat goed. Jammer genoeg zit het weer niet mee, soms regent het zo hard, dat ook op de snelweg het water stroomt en we rustig aan moeten rijden. Dat wordt dan afgewisseld met opklaringen en zon...
Bij Vianen eten we, ter afsluiting, nog een goede maaltijd. We klinken op een mooi, geslaagd en zeer interessant weekend!Naar boven