banner

Pasen 2012: Op de fiets door BelgiŽ


Omdat M1 een nieuwe baan heeft, hebben we dit voorjaar niet voldoende vrije dagen om een echte langere fietsvakantie te houden. We besluiten het Paasweekend van vier dagen te benutten voor een rondje BelgiŽ: Met de trein naar Maastricht, en dan in vier etappes met drie overnachtingen een rondje rijden. Het weer zat niet echt mee, maar ook niet echt tegen: Wel koud, maar gelukkig grotendeels droog.
Klik op de datum hieronder voor het vakantiedagboek. Als je op de foto's klikt, zie je een groter exemplaar. Terug door op close of naast de foto op de pagina te klikken.

6 april 2012 7 april 2012 8 april 2012 9 april 2012


Hier een kaartje van de route, zoals we die hebben gereden

de route


Vrijdag 6 april 2012

Op donderdagavond alles al ingepakt in de fietstassen. Dat is nodig, omdat we ook op vrijdag al een stuk BelgiŽ in willen en eerst nog een stuk met de fietsen in de trein willen. We vertrekken vrijdagochtend dus vroeg, om 07.30 zitten we op de fiets. We genieten meteen al van een nevelige zonsopgang en frisse ochtend.
Omdat we wind mee hebben, zijn we vroeger bij het station dan we dachten. De treinkaartjes en fietskaartjes zijn geldig in de daluren, dus moeten we wachten, denken we. Maar omdat de Intercity niet rijdt (defecte trein) gaan we informeren bij de balie, en daar zegt men dat vandaag de weekendregeling geldt: we mogen de trein in. Even sjouwen, en twee keer overstappen (1 keer is eigen schuld, we zaten in het verkeerde deel van de trein) en om 10.15 zijn we al bij Maastricht. We drinken een kop koffie en gaan langs de oude stadswallen en langs de Maas de stad uit. Het weer zit mee: zon en weinig wind, we fietsen grotendeels zonder jas.
Tot aan Luik is het wel apart fietsen. Veel industrie, vooral oud en vervallen, naast de holle mergelrotsen en de bedrijvigheid op de rivier. In Luik (mooie stad, waar ze de fietsroute over een soort kade langs de Maas hebben aangelegd) zijn we even de weg kwijt. Maar die vinden we snel weer terug.. We lunchen op een bankje langs de Maas met eigen broodjes. Lekker!
Na Luik volgt een lelijk stuk van de route. Bordjes zijn niet te vinden, en de Garmin stuurt ons over een drukke weg langs de Maas. Na enige km's besluiten we het anders te doen, en kiezen we voor de binnenlanden: we slaan af van de rivier. Het gevolg is dat we meteen met de eerste echte heuvels worden geconfronteerd en in de eerste versnelling omhoog moeten. Slecht wegdek en de eerste echte haarspeldbochten volgen snel. We weten dat we in het buitenland zijn!
De rust en de schoonheid van het landschap weegt zeker op tegen het moeilijker fietsen, en we genieten volop van het Belgische landschap. Tegen zessen bereiken we Oteppe, waar we een camping weten:
Camping l'Hirondelle. Hier krijgen we een mooie plek, en na tent opzetten en douchen zoeken we het restaurant op, waar we genieten van een welverdiend biertje en een steak-frites.
We liggen die avond op tijd in onze slaapzakken, en horen net de eerste druppels vallen voordat we naar dromenland vertrekken.Naar boven

Zaterdag 7 april 2012

Als we 's-morgens wakker worden, tikt de regen nog 'gezellig' op het tentdoek. Ik maak koffie in het voortentje op de kleine brander die we bij ons hebben, en we pakken de tassen in de tent in. Als we zover zijn dat we de fietsen kunnen oppakken, wordt het droog, dat is goed getimed. We moeten de tent dus wel nat inpakken, maar daar kan deze tent gelukkig goed tegen.
We rijden weg terwijl het weer inderdaad begint op te klaren. Het is wel zwaar fietsen over natte wegen, met veel heuvels en af en toe erg slecht wegdek. Maar er zijn stukken prachtig asfalt bij, over oude spoorbanen die dus niet steil zijn, en er is zoveel afwisseling dat het altijd leuk blijft. Stukken door open landbouwgebied, door bossen, door stadjes, langs wegen en door zand-, grind- en schelpenpaadjes, we vermaken ons de hele dag. Daarbij blijft hjet ook nog eens droog en zien we zelfs regelmatig de zon, je hoort ons niet klagen!
Door de afwisseling en het omhoog-omlaag fietsen we vandaag niet zoveel kilometers, na 68 km. houden we het voor gezien. We vinden een camping bij Loonbeek, iets ten zuid-westen van Leuven:
Camping Berg en Dal. Omdat er niemand is, zetten we de tent maar gewoon op het grote, lege veld dat voor toeristen bedoeld is. Het dorpje is klein, en op de camping is geen bar of restaurant, zodat we vandaag zelf moeten koken. Ik heb gelukkig een noodvoorraadje gevriesdroogde maaltijd bij me, en dat gaat er prima in. We kruipen er weer vroeg in, het wordt koud vannacht, en we zijn dan ook blij met de goede matjes en mummie-slaapzakken.Naar boven

Zondag 8 april 2012

Na een koude nacht worden we vroeg wakker. Het is mooi en helder buiten, dus ontbijten we en pakken rustig in. We moeten weer naar het noorden vandaag, als we tenminste morgen thuis willen komen (en als we dat niet willen hebben we pech, we moeten overmorgen weer werken).
De eerste kilometers zijn schitterend, holle wegen, moooie stadjes... Maar dan stuurt de Garmin ons een onverhard en erg steil pad naar beneden, dat aan het eind zo slecht wordt dat de pedalen de grond raken omdat de geul waar we doorheen moeten smal en diep is. Aan het eind blijkt het pad vanwege werkzaamheden afgesloten...
We tillen de fietsen naar de weg en rijden over grotere wegen verder, door de Garmin in te stellen op 'onverharde wegen vermijden'. Zolang het zo heuvelachtig blijft, vinden we dat wel zo handig. Na een flink stuk zijn we de hoogste heuvels uit, en fietsen we heerlijk door het Belgische landschap. Wat ons het meeste opvalt, is de afwisseling tussen natuur, stadjes, bos en landbouw, alles vlak bij elkaar. Binnen een half uur fietsen we vanuit een stad door bos, langs uitgestrekte akkers en door een dal langs een beekje. Genieten!
Om een uur of vijf zoeken en vinden we een camping in de buurt van Lille,
De Lilse Bergen, waar we voor veel geld een plekje krijgen, en het warme water op blijkt. De enige eettent die open is blijkt een cafetaria die alleen frites, frikandellen en bitterballen serveert. Maar gelukkig hebben ze wel goed bier... ;-)Naar boven

Maandag 9 april 2012

Als we opstaan, is het betrokken en begint de wind aardig door te waaien. We pakken snel in en vertrekken na koffie en ontbijt. We denken dat we de hele dag wel nodig zullen hebben om thuis te komen, maar dat valt mee: de zuid-westen wind blaast ons vooruit, de fietsconditie is de laatste dagen veel beter geworden en er zijn hier geen heuvels meer... We lunchen met een lekkere salade (en Merina met een grote uitsmijter) bij de Moer, waar we de meiden bellen dat we onderweg zijn. Om half vier zijn we thuis, en na uitpakken, douchen, een biertje en bijpraten besluiten we een lekkere maaltijd te laten bezorgen, ter afsluiting van een prachtig fietsweekend!Naar boven