vlag

Oblok-Oblok koening

vlag

Een echt rijsttafelgerecht, deze schotel van gefermenteerde sojaprodukten. Tempeh en tahoe gecombineerd met groente: ook voor de vegetariŽr een lekker gerecht.


IngrediŽnten:
1 tahoekoek 1 tempehkoek 200 gr. sperziebonen (beter haricots)
4 sjalotten 2 teentjes knoflook 2 rode en 4 groene lomboks
3 theel. trassi 2 theel. asem/citroenzuur 2 theel. zout
2 theel. goeladjawa / bruine suiker 1 theel. ketoembar 1/2 theel. djinten
2 theel. koenjit/koenir/curcuma 3 salamblaadjes (laurier) 4-5 djoeroekpoeroet blaadjes (citroenblad)
1/2 theel. laos 3 lepels olie 1/2 blok santen (niet opgelost)
enkele pteh-boontjes

Bereidingswijze:
Snij de tahoe en de tempeh in grove dobbelstenen. Frituur ze apart van elkaar enkele minuten. Laten uitlekken en uit elkaar houden.
Snij de boontjes in grove stukken overdwars. De sjalotten, knoflook en ontpitte lomboks fijnsnijden of kneuzen met de trassi, asem, zout, goeladjawa, ketoembar, djinten en koenir.
Voeg hier de salam, de djeroekperoetblaadjes en de laos aan toe. Het geheel van de kruiden in de olie gedurende 3 min. fruiten op niet al te hoog vuur. Vervolgens 3 koppen heet water erbij gieten en flink roeren. Deksel op de pan en op zacht vuur 4-5 min. laten doorsudderen.
Vervolgens de boontjes en de tempeh erbij, en weer 3-4 min. laten doorsudderen met de deksel op de pan.
Nu de santen erin laten smelten. Wanneer deze goed gesmolten is, de pteh-boontjes en tahoe toevoegen en voorzichtig mengen, zodat de tahoe niet wordt gekneusd. Bij teveel indampen wat heet water toevoegen.
Nog enkele min. laten pruttelen zonder deksel, af en toe omroeren.
Als u het wilt bewaren of invriezen, OPEN laten afkoelen (santengerechten mogen nooit afgedekt afkoelen) en pas als het geheel is afgekoeld, invriezen.
SELAMAT MAKAN!