Änisbrötli |
Traditioneel Zwitsers kerstgebak, Waar de Zwitsers speciale houten vormen voor gebruiken. Hoewel die vormen dieper zijn, kunt u er heel goed speculaasvormen voor gebruiken. Als de koeken gereed zijn, kunt u er nmet een naals gaatjes in prikken en ze in de kerstboom hangen. Onderstaande hoeveelheid is voor 12 koeken van 6 x 7 cm.
Ingrediënten:
250 gr. lemairemeel
evt. 1/2 theel. zuiveringszout
2 eieren (100 gr. zonder schil gewogen)
1/2 theel. anijszaad
210 gr. ongeraffineerde rietsuiker, fijn
Bereidingswijze:
Vermeng het meel met het ziuveringszout en zeef het. Maak er een kuil in. Klop de eieren met de suiker schuimig en voeg de anijs toe.
Giet dit mengsel in de meelkuil en roer van het midden uit tot een zeer stevig deeg. Gebruik het deegspatel, als het voor de houten lepel
te zwaar wordt. Kneed niet te lang. Vet een bakplaat in en bestrooi hem met meel. Laat het kleverige deeg niet rusten, maar rol
het direct krap 1/2 cm. dik uit op een royaal met meel bestrooid werkvlak. Leg een stuk plastic op het deeg om het uit
te rollen, het oppervlak moet zo glad mogelijk blijven. Let er ook op dat het niet aan het werkvlak gaat kleven, strooi zonodig
meel eronder. Strooi nu op de bovenkant van het deeg wat bloem of gezeefd meel en wrijf dit met de platte hand in het deeg.
Druk de houten vorm er (niet te stevig) op en haal haar voorzichtig weer weg. Rader de deegvormen uit en leg ze op de bakplaat.
Laat de änisbrötli in een warme, droge kamer minstens 24 uur drogen (niet afdekken). Bak de koeken 30-45 min. in de overn op 130 graden C., met de ovendeur op een kier
(klem er een houten lepel tussen) Anijskoeken mogen niet bruin worden, alleen drogen. Hierbij rijzen ze een beetje en krijgen hun traditionele 'voetjes'.
Maar van de deegrestjes chräbeli: rol ze uit tot rolletjes van ongeveer 6 cm. Kerf ze diagonaal in en laat ze drogen en bakken als änisbrötli. De traditionele
manier van eten is de stukjes afbreken bij de inkervingen en ze in de mond laten weken alvorens te kauwen: Dat voorkomt gebroken tanden.
EET SMAKELIJK!