vlag

Stoverij

vlag

Heerlijk belgisch gerecht, samen met frites een veelgegeten snack-maaltijd bij onze zuiderburen. Als je het een dag tevoren klaarmaakt is het nog lekkerder! Het recept komt uit nl.culinair IngrediŽnten:
1 kg stoofvlees 1 flesje bruin (abdij)bier 3 sneden witbrood bestreken met mosterd.
200 gr boter 100 gr bloem 1 kopje water.
peper & zout nootmuskaat

Bereidingswijze:
Boter bruinen, vlees goed aankleuren en kruiden aan toevoegen. Kopje water & bier toevoegen, en 2 uur zachtjes laten stoven met deksel op de pan. Boterhammen toevoegen en doorroeren. Dan binden met gezeefde bloem. Nog een half uurtje laten doorpruttelen om de bloemsmaak weg te krijgen. Je kan er eventueel ook gedroogde pruimpjes aan toevoegen.

Een variatie kreeg ik toegezonden van Leo Letourneur uit BelgiŽ:
In plaats van witbrood sneden neemt men wat men in Vlaanderen 'peperkoek' noemt. (ontbijtkoek, PP) Smeer dat eveneens in met mosterd en doe net als met het brood in het recept. De peperkoek geeft een speciaal smaakje (een beetje zoet met een nasmaak van kruiden). Bij het binden heeft men meestal een beetje minder bloem nodig. Afwerken doet men met een klein stukje donker zwarte chocolade (fondant) naar smaak, maar niet te veel!!! Geeft een ietwat bitter gezellig nasmaakje en kleurt de saus iets donkerder. U ziet het, het is slechts een LEKKERE variant.
EET SMAKELIJK!