vlag

Zeeuwse bolussen

vlag

Zeeuwse bolussen, veel lekkerder dan de naam doet vermoeden. Door het gebruik van suiker een plakkerig soort gebak. Uit nl.culinair. Genoemde hoeveelheid is voldoende voor ongeveer 15 stuks. Ik had een ander recept, maar Jaap Jobse, de nl.culinair deskundige op het gebied van bakkerijproducten, meldde mij dit recept. Wat meer werk, maar succes verzekerd.

IngrediŽnten:
500 gram patentbloem 10 gram zout 40 gram verse gist
240 gram water 30 gr. suiker 100 gram kleinbroodpoeder of de pastavariant ervan
donkere basterdsuiker kaneel

Bereidingswijze:
Meng het kaneel met de bruine basterdsuiker en houd apart. Kneed van de andere ingrediŽnten een vrij stevig deeg en kneed dit lang door. (in de bakkerij duurt dit 20-25 min.!!!) Als u een kneed- of keukenmachine gebruikt, laat het dan niet te warm worden, ideaal is ongeveer 28 graden C.
Vorm dit deeg eventjes tot een grote bol en laat dit 15 min. rusten, onder een doek met daaroverheen een stuk huishoudfolie
Verdeel daarna het deeg in gelijke stukjes van ongveer 55-60 gram en rol ze gelijk tot worstjes ter breedte ongeveer van je hand(nog NIET in de suiker) en laat ze even 4 - 5 minuten bijkomen onder plastic.
NU komt het........
Als het kan neem een stuk hardboard dat groot genoeg is (liefst 150 x 50 of 60 cm) en leg dit op z'n kop, dus met de ruwe kant naar boven, doe hierop de suiker en rol nu de stukjes een voor een erdoor met een lichte druk, tot ze 2 x zo lang zijn als oorspronkelijk, en laat ze weer even bijkomen, weer onder plastic, 3-5 min.
Herhaal deze werkwijze, weer rollen onder een lichte druk (WEES NIET BANG VOOR PLAKKERIGE HANDEN), twee keer !!!!!
Als het goed is uitgevoerd zijn de stengels inmiddels een 50- 60 cm. lang. LET U OP dat er telkens lekker suiker aanzit, in de tussentijd bemerkt u dat de suiker aan het deeg enigzins vochtig wordt (dit is een goed teken).
Maak nu van de streng een spiraal en rol hem (indien nodig) gerust nog iets langer...
Zorg ervoor dat U dit LOSJES vormt. Beter te los dan te stevige spiraal! Rol de spiraal vanuit het midden, en leg dan het laatste uiteinde eronder. Dit is eventjes een handigheidje om te doen, maar het voorkomt het losraken tijdens de rijs en bakken van de streng en dan krijg je geen ronde bolus, bovendien is dit dan naderhand hard en droog gebakken.
Leg de gevormde bolussen nu direct op een bakplaat die is bekleed met bakpapier (of met open gewerkte "slagerszakjes" (vetvrij papier)) of nog beter, siliconenpapier. Strooi er eerst wel "een handje" suiker op, (dus op het papier VOOR je de bolussen er op legt). Leg er drie langs de lange randen van de bakplaat en twee in het midden, dus 8 per gemiddelde huishoudovenplaat, wel een eindje van de rand blijven natuurlijk, want ze moeten nog rijzen op de bakplaat.
Dit na-rijzen is ongeveer 45 minuten onder plastic bij ongv 30 - 35 graden.
Ruim in de tussentijd de suiker weer op en bewaar deze voor een volgende keer, eventuele klontjes kan je er naderhand weer uitzeven.
Maak nu het board NIET SCHOON, u heeft het direct weer nodig!
Afbakken in in oven van ongveer 225 graden +/- 10-12 minuten, en van de bakplaat afhalen Pas wel op, de suiker is loei-heet en brandt gemeen door!
Leg op het stuk hardboard nu weer bakpapier of iets dergelijks, en leg de bolussen direct hier op om af te koelen.
Leg meteen het bakpapier van de zojuist leeggemaakte bakplaat er omgekeerd overheen en laat de bolussen op deze manier koelen, dit geeft als effect dat ze nog even "nazweten".
Indien mogelijk meteen de bakplaat met een plamuurmes of iets dergelijks even ontdoen van de ernaast gelopen suiker, dit gaat het makkelijkst als de plaat nog warm is, de suiker is dan nog zacht. Wel oppassen.
Laat het misschien ingewikkeld lijken van dit "gedoe" jullie er niet van weerhouden, het valt reuze mee.
Veel bakplezier Jaap.
EET SMAKELIJK!