vlag

Varkensribstuk

vlag

Gebraden varkensribstuk met venkel, rozemarijn en knoflook. De afkomst is niet helemaal duidelijk, lijkt mij een Frans gerecht. Voor veel personen (4 kg. vlees). Komt uit nl.culinair.

Ingrediënten:
50 ml. Olijfolie 2 teentjes knoflook 2 takjes rozemarijn
zwarte peper, versgemalen 4 kg. Varkensribstuk, middenstuk, Zout
100 ml. droge witte wijn 100 ml. water 12 grote stukken venkel
12 uitjes

Bereidingswijze:
Hak de knoflook en de rozemarijn zeer fijn, ontdoe het ribstuk van de vliezen en snij het los van de ribben. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Meng in een kommetje 2 el. Olijfolie met knoflook, rozemarijn, venkelgroen en flink wat peper. Til het vlees van de ribben en wrijf het helemaal in met dit mengsel in. Leg het vlees op de botten terug. Verdeel het overgebleven mengsel over het vet en bestrooi het met zout. Leg het vlees in een braadslee, giet er de wijn en het water bij, braad het 2 uur in de oven en bedruip het vlees regelmatig. Voeg na het eerste uur de stukken venkel en de uitjes toe. Zeef het braadvocht boven een kan, laat dit 10 min. staan en verwijder het vet. Verhoog de temperatuur van de oven naar 200º C en braad vlees en groenten nog een uur. Het vlees hoort nu prachtig mals en de groenten gaar te zijn. Leg het vlees en de groenten op een schaal en houd die warm. Zeef het braadvocht boven een andere kan, laat dat 10 minuten staan en verwijder het vet. Giet de kannen braadvocht bijelkaar. Zet de braadslee op matig vuur, giet het braadvocht erin en breng de inhoud aan de kook. Schraap alle aanbaksels los en giet deze eenvoudige jus in een voorverwarmde sauskom. Snijd het vlees in dikke plakken, bevochtig het met de jus en serveer het met de groenten.
EET SMAKELIJK!