vlag

Kip gestoofd in Sherry

vlag

Dit spaanse gerecht komt uit dagblad Trouw, waar Rianne Buis het plaatste. Zij heeft het uit het boek 'Cooking in Spain' van Janet Mendel.
Koken met sherry is heel gewoon in grote delen van Spanje. Voor dit kipgerecht is een eenvoudige droge sherry zeer bruikbaar, maar voor een meer verfijnde smaak raad ik u aan een mooie scharrelkip en een exclusieve sherry te gebruiken.

IngrediŽnten:
1 kip (ca. 1200 gr.) zout peper (vers gemalen)
6 eetl. olijfolie 3 bosuitjes 50 gr. gerookte spekblokjes
1 eetl. bloem 200 ml. droge sherry 1 laurierblad
200 gr. champignons 3 eetl. peterselie (fijngehakt)

Bereidingswijze:
Wrijf de kipdelen in met zout en peper. Verhit 4 eetl. olie in een grote braadpan en braad de stukken kip (eventueel in gedeelten) aan alle kanten mooi bruin. Neem ze uit de pan. Snij de bosuitjes in ringen en bak ze kort aan in het braadvet. Schep ze uit de pan en doe ze bij de kip. Bak het spek enkele minuten uit in het braadvet. Roer de bloem erdoor en bak die al roerend ongeveer 1 minuut mee. Voeg de sherry in gedeelten toe en blijf goed roeren. Giet er 100 ml. water bij en voeg zout, peper en het laurierblad toe. Breng de saus aan de kook en roer de aanbaksels los. Doe de kip en de bosui terug in de pan en stoof de kip met het deksel op de pan zachtjes gaar (in 30 ŗ 40 minuten). Snij de champignons in plakjes en bak ze kort aan in 2 eetl. olie. Voeg ze enkele minuten voor het opdienen toe aan de kip en stoof ze even mee. Strooi de fijngehakte peterselie er over. Dit smaakt lekker met rijst of aardappelpuree en bijvoorbeeld sperziebonen of broccoli.
EET SMAKELIJK!