vlag

Souvlakia

vlag

Typisch Grieks gerecht, lekker in de zomer, van de BBQ, of juist in de winter van onder de grill.

IngrediŽnten:
800 gr. lamsbout 8 grote champignons 2 eetl. witte wijn
1 eetl. rode wijn 3 eetl. olijfolie 1 eetl. citroensap
2 teentjes knoflook 2 laurierbladen 1/2 theel. gemalen zwarte peper
1 eetl. oregano 3 grote vleestomaten 2 groene paprika's
2 uien

Voorbereiding:
De voorbereidende handelingen moeten minstens 12 uur van tevoren worden verricht. Was de champignons en besprenkel ze met de witte wijn. Bewaar ze in de koelkast. Snijd de tomaten in vieren. Meng in een grote kom: olijfolie, citroensap, rode wijn, knoflook, tomaten en laurierbladen. Snijd het lamsvlees in stukjes van Ī 2,5 x 2,5 cm en bestrooi ze met zout, peper en oregano.Schep ze vervolgens door de marinade. Was de paprika's, verwijder zaadjes en zaadlijsten en snijd ze in stukjes van Ī 2,5 cm in het vierkant. Breng water met wat zout aan de kook en kook hierin de stukjes paprika ongeveer 4 min. Breng de stukjes paprika over in een vergiet en spoel ze af met koud water. Bewaar het kookwater. Voeg de paprika aan de marinade toe. Pel de uien en snijd ze in vieren. Voeg de stukjes ui toe aan het kookwater van de paprika's en houd ze ongeveer 5 min. tegen de kook aan. Was de stukjes ui in een vergiet met koud water en voeg ze toe aan de marinade. Schep nog een keer alles voorzichtig om in de marinade en leg een bordje erbovenop, zodat alle ingrediŽnten naar beneden worden gedrukt. Dek de kom af met plastic en zet hem 12-24 uur in de koelkast.

Bereidingswijze:
Voeg de champignons met de wijn toe aan de marinade en maak de barbecue in orde. Schuif alle ingrediŽnten uit de marinade op grote barbecuepennen, ťťn pen per persoon. Leg de pennen op de barbecue (ongeveer 5 cm boven de gloeiende houtskool) en draai ze na Ī 15 min. om. Rooster dan nog 10-15 minuten. Bestrijk de pennen af en toe met de marinade.
EET SMAKELIJK!