vlag

Falscher Wildscheinbraten

vlag

Verse Ham, als wild zwijn bereid: voor 6-8 personen. Een Duits recept.

Ingrediënten:
500 ml. droge rode wijn 100 ml. wijnazijn 1 kop fijngeraspte ui
15 jeneverbessen 2 eetl. geraspte citroenschil 6 laurierblaaadjes
2 eetl. gedr. dragon 1 theel. kruidnagelpoeder 1 theel. piment
1 theel. gemberpoeder 1 theel. zwarte peper Een stuk verse ham van ong. 2500 gr.
1 eetlepel zout 40 gr. vet of margarine 500 ml. water
3 eetl. bloem 3 eetl. koud water

Bereidingswijze:
Maak de jeneverbessen fijn (mortier en vijzel). Ook de laurierblaadjes fijnmaken. Maak dan een marinade door de wijn en de azijn in een kom te schenken en er vervolgens de geraspte ui, jeneverbesssen, het laurierblad, dragon, kruidnagels, piment, gember, en zwarte peper doorheen te roeren.
Leg de ham in een diepe schaal ,waar hij goed in past en giet de marinade er over heen. Afdekken met folie en twee dagen in de koelkast zetten. Het vlees een of twee maal per dag keren. Laat de oven tot matig heet voorverwarmen. Neem de ham uit de marinade en droog hem goe daf met keuekenpapier. Stukjes ui of kruid verwijderen. Wrijf het vlees gelijkmatig met zout in. Zeef de marinade in een kom of steelpan en druk met een lepel de kruiden goed aan, om al het sap eruit te persen, voordat de kruiden weggedaan worden. In een flinke pan, die juist groot genoeg is voor de ham, het vet of margarine heet laten worden. Laat de ham hierin snel en aan alle kanten goed bruin worden zonder te verbranden. Plaats de ham op een bord. Meng de gezeefde marinade met ruim 500 ml. water en giet dit mengsel in de pan. Breng het vocht aan de kook en schrap ondertussen de pan goed schoon. Doe de ham weer in de pan, deze goed afsluiten en de ham gedurende 2 uur in een matig warme oven gaar laten worden; ongeveer elk half uur bedruipen. De ham is gaar als de punt van een scherp mes er gemakkelijk ingestoken kan worden. Leg de ham op een voorverwarmde schaal en laat hem 10 tot 15 minuten staan, zodat hij gemakkelijk gesneden kan worden. Zeef intussen het kookvocht in een klein steelpannetje en haal zoveel mogelijk het vet eraf. Laat het snel tot ongeveer 500 ml. inkoken. Zet het vuur laag. Maak een glad papje van de bloem en 450 ml. koud water en roer dit geleidelijk door het kokende vocht. Laat het ongeveer 10 minuten onder voortdurend roeren doorkoken, totdat een gebonden saus ontstaan is. Op smaak afmaken. De ham opdienen in plakken van een 1/2 cm, gerangschikt op een verwarmde schotel en de saus er afzonderlijk bij geven.
EET SMAKELIJK!