vlag

Palingstoverij met Witbier

vlag

Lekkere variant van gestoofde paling. Door Ad Ontskul in nl.culinair geplaatst.

IngrediŽnten:
4 sneden ontkorst witbrood bakboter 800 gr. panklare rivierpaling
400 gr. kleine zilveruitjes zout 1 kruidenbuiltje
1 teentje geplette knoflook 20 gr. groene peperbolletjes op water 500 ml. witbier
aardappelzetmeel 2 eetl. gehakte peterselie 1/2 eetl. dragonsnippers

Bereidingswijze:
Snijd het brood in blokjes (1 cm3)en bak de ze goudgeel in een een flinke klont bakboter. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Verwijder met een fijn mesje de rug- en buikgraatjes van de paling, van de staart naar de kop toe. Krab het bloed uit de buikholte. Spoel de paling, zodat alle restjes verwijderd worden. Snij hem in mootjes van ongeveer 6 cm. Dep de stukken goed droog. Pel de zilveruitjes. Smelt een grote klont bakboter in een platte stoofpan. Stoof de zilveruitjes een tweetal minuutjes in de bakboter, maar laat ze niet verkleuren. Schik de palingmoten tussen de zilveruitjes. Breng op smaak met zout. Doe er het kruidenbuiltje, de geplette knoflook en de groene peperbolletjes bij. Bevochtig met het witbier, zodat de palingmootjes juist onder staan. Laat even opkoken en dek af. Stoof de paling en de uitjes in ongeveer 10 minuten gaar op een zacht vuurtje. Controleer de gaarheid. Schep de paling en de zilveruitjes over in een serveerschotel en hou ze warm.
Kook de saus eventueel wat in en bind ze dan met wat aardappelzetmeel, dat u eerst oplost in koud water. Roer de peterselie, de dragon en nog een nootje bakboter door de saus. Giet de saus over de warme paling en strooi er wat toastblokjes over.
Serveer de palingstoverij aan tafel voor uw gasten en geef er een stokbroodje of franse frietjes bij. Verras ze met een goed geschonken witbier of Grand Cru van Hoegaarden.
EET SMAKELIJK!