vlag

Moules au chinois

vlag

Ipv losse mosselen bakken/paneren kun je ook mosselen in de schelp roerbakken, in de wok, pittig & zeer aromatisch. Recept van Willem-Jan Markerink, uit nl.culinair. Mail auteur van recept

Recept:

Vooraf 2 stokbroden in de oven, en een pan pandan-rijst opzetten (ik gebruik een heel pak van 400 gr., de helft om te bewaren met overgebleven mosselen, ander helft ter plekke verorberen, samen met een beetje maggi).

- grote wok
- 2 grote roerspatels
- 2kg mosselen
- olijfolie
- half kopje rijstwijn/droge sherry

Wok goed heetstoken, olie erin, en met donderend geraas de helft van de mosselen (1kg) er achteraan, sherry erin, deksel erop, en wachten tot ze open gaan.
Dan, per sessie van 1kg mosselen:

- 1/2 bosje lenteui in ringen
- 1/2 grote knol knoflook in schijfjes (vooraf teentjes apart weken in heet water, dan laten de velletjes veel makkelijker los!)
- 1 spaanse peper in ringetjes
- bijna zelfde volume gember in schijfjes
- halve stengel citroengras/serreh, overlangs nogmaals halfdoor splijten en 'uitpluizen', per sessie 1 helft (dus 1/4 stengel)
- zout naar smaak (iets te tam zonder)
- 1-2 kopjes water
- allesbinder toevoegen totdat het goed indikt

Hete mosselen op een grote platte schaal kieperen, en serveren; dat wat op bord overblijft na elke handvol mosselen op stokbrood, plus het uiteindelijke restant op de schaal, plus gecombineerd met pandan-rijst en een beetje maggi.

Zorg dat je een paar lege schelpen afspoelt, want door de allesbinder wordt het hanteren er niet makkelijker op....daar staat tegenover dat je je vingers er bij aflikt....:))

De titel van het recept is zelfbedacht, omdat Chinezen geen stokbrood kennen, terwijl het doodzonde is als dat ontbreekt (evt op brood wat zout toevoegen)....serreh heb ik trouwens ook zelf toegevoegd, is mij bij het spieken in de keuken niet geleerd, maar voegt absoluut iets toe aan de smaak....:))

Chinezen hebben trouwens een grote bak met allesbinder/zout/water klaar staan, daarmee voorkomen ze geklonter bij een hoog vuur (iets dat je in een prive-keuken toch niet lukt, wegens te kleine gasbranders)....wel handig, soeplepel erin, en flops....:))

EET SMAKELIJK!