vlag

Platbrood

vlag

Turks platbrood, lekker als vervanging van stokbrood of pizzabodem. Kan niet in de BBM worden gemaakt, gebruik de traditionele oven. Je kunt natuurlijk wel het rijzen en kneden aan een BBM overlaten, zie hiervoor de gebruiksaanwijzing van je BBM. Dit recept is van Mehuman uit nl.culinair.

IngrediŽnten:
2 theel. gedroogde gist 250 gr. tarwegriesmeel 250 gr. witte bloem
1 1/2 theel. zout 50 ml olijfolie * 1 eidooier

Bereidingswijze:
Schenk 1 dl handwarm water in een kom en strooi de gist erin. Laat dit Ī 5 min. staan,roer het daarna goed door tot de gist is opgelost. Meng griesmeel,bloem en zout en doe het mengsel in een grote kom. Maak in het midden een kuiltje en schenk daarin het gistmengsel en de olijfolie. Voeg nog ongeveer 350 ml. water toe en roer alle ingrediŽnten door elkaar tot een samenhangend deeg. Leg het deeg op een bebloemd werkvlak en kneed het tot het deeg glad en soepel is. Doe het deeg in een met olie ingewreven kom en laat het deeg afgedekt met een doek 1-1 1/2 uur rijzen op een lauwwarme plek tot het in volume verdubbeld is. Druk het deeg daarna in en laat het Ī 10 min rusten. Deel het deeg in tweeŽn en rol elk deel uit tot een plat brood van Ī 18 cm doorsnee en 2 1/2 cm dik. Leg de broden op de bakplaat dek ze nogmaals af met een doek en laat ze nogmaals 30-45 min rijzen. Verwarm de oven voor op 200 C. Klop de eidooier los met 2 eetl. water en bestrijk de broden met het dooiermengsel. Prik de broden met een houten prikker regelmatig in en bak ze in Ī 30 min. gaar en lichtbruin in het midden van de oven. De broden zijn gaar als u een hol geluid hoort als u op de onderkant klopt. Laat de broden op een rooster afkoelen.
EET SMAKELIJK!

* Het oorspronkelijk recept ging uit van 125 ml. olie. In nl.culinair liep in juli 2003 een discussie over dit recept. Hierin wordt aangegeven dat 125 ml. olie erg veel zou zijn. Inmiddels ontving ik van de heer Caremans een bericht, waarin hij meldt dat zelfs 80 ml. teveel is, en dat 50 ml. waarschijnlijk voldoende zal zijn.