vlag

Cachupa

vlag

Deze Kaapverdiaanse stoofpot luistert qua samenstelling en hoeveelheden niet zo nauw, zoals eigenlijk bij iedere stoofpot wordt hij gemaakt van ingrediŽnten die voorhanden zijn.
Dit recept is ingezonden door Marjolein Meeuwsen, bedankt!

IngrediŽnten:
500 gr. mais * 250 gr. boterbonen 150 gr. zwarte-ogen bonen
75 gr. kidneybonen 500 gr. mager zout varkensvlees 250 gr. Chorizo
1 kleine witte kool 400 ml. pompoen (flessenhals) 6 teentjes knoflook
2 rijpe tomaten 3-4 uien koriander
2 blaadjes laurier 1 blokje gevogeltebouillon 100 ml. olijfolie
peper en zout

Bereidingswijze:
* maÔs is de hoofdnoot, verder kun je met de bonen variŽren, ik ken mensen die kikkererwten, bruine linzen, bruine bonen, of spliterwten gebruiken

Was de maÔs en de bonen. In een grote pan met een dikke bodem de maÔs 10 minuten koken en afschuimen. De bonen toevoegen, 1 laurierblad and 2 eetlepels olijf olie. Aan de kook brengen. Temperatuur verlagen tot sudderen. Varkensvlees toevoegen. Deksel schuin op de pan. Gedurende het koken moeten de maÔs en de bonen onder water staan. Gebruik minstens 4 liter water of bouillon. Nadat het mengsel een uur gekookt heeft de rest van het vlees toevoegen. Nog een uur of anderhalf door laten sudderen.

De saus
Sauteer de uien met de knoflook, de tomaat of tomatenpuree in de olijfolie tot ze heel erg zacht zijn. Andere laurierblad erbij. Doe het mengsel bij de cachupa als deze nog ongeveer een uur moet sudderen. Voeg zout en peper toe naar smaak. Als de cachupa nog ongeveer een half uur moet sudderen de pompoen en de koriander toevoegen. Onthoud dat de pompoen door blijft garen nadat de pan van het vuur genomen is.

Serveren
Voor het lekkerste resultaat de cachupa in gesloten pan laten staan (van het vuur af) voor minstens 20 minuten, voor het serveren.

Eindeloos variŽren kun je met dit gerecht, dit is maar ťťn van de mogelijkheden!
Eet smakelijk