vlag

Baccala strisciato al pomodoro

vlag

Zoute vis met tomatensaus, een intaliaanse regionale specialiteit, ingezonden door Mieke Eichhorn

IngrediŽnten:
600 gr kabeljauw filet 3 tomaten 3 uien
150 ml. droge witte wijn 100 gr. ontbijtspek 1 blikje tomatenpuree
200 ml. slagroom 2-3 teentjes knoflook 1 eetl. verse oregano(blaadjes)
1 handje verse basilicum 150 gr. geraspte gruyere-kaas scheutje olijfolie

Bereidingswijze:
Ontvel de tomaten (inkruisen, dompelen in kokend water of aan een vork prikken en ronddraaien in een gasvlam). Snijd de tomaten, het spek, de uien en de knoflook in stukjes (knoflook dus niet persen). Verdeel de kabeljauw in vier porties.
Vet een ovenschaal in met olie, dep de kabelauw droog, smeer deze in met olie, peper en zout en leg ze in de ovenschaal. Doe een beetje olijfolie in een koeken- of hapjespan, bak het spek zachtjes krokant. Doe de uien en de knoflook erbij en laat zachtjes meebakken. Tomatenpuree even meebakken (ontzuren) en tomaten toevoegen en ook even laten meebakken. roer de kruiiden en evt. zout erbij, en dan de wijn. Breng opnieuw zachtjes aan de kook en laat pruttelen tot het wat is ingekookt. Voeg slagroom toe en weer laten inkoken tot een mooie massa.
Proeven, op smaak brengen en over de kabeljauw gieten.
De kaas/paneermeel er overheen strooien, een beetje olie erop en een uur laten staan, om de smaken aan elkaar te laten wennen. In een voorverwamde oven (175 graden) ongeveer 30 minuten laten bakken. Controleer of de visschotel niet te donker wordt, eventueel laatste deel afdekken met alu-folie.
Serveren met tomaten-uiensalade, of verse tomaten, met kruidenmengsel en olie.
Eet smakelijk