vlag

Pörkölt

vlag

Een Hongaarse stoofpot, ingestuurd door Frans Vandensande, wordt volgens hem in Hongarije met Galuska gegeten. Kan ook met Csipetke.

Ingrediënten:
3 uien 800 gr. varkensstoofvlees 70 gr. bakmargarine
30-50 gr. milde paprikapoeder 2 pepers (rood of groen) flinke lik tomatenpuree
1 teentje knoflook 1 theel. komijnzaad 1/2 potje tapenade
1 kippenbouillonblokje peper en zout maizena

Bereidingswijze:
Probeer de tapenade te krijgen mmet aanduiding 'peperoni', niet algemeen verkrijgbaar in Nederland. Hetzelfde geldt voor de Maïzena: eigenlijk moet de bruine minute-versie gebruikt worden, maar die is niet al te gemakkelijk te krijgen in NL. In België, waar de inzender van dit recept vandaan komt, is dat gemakkelijker.

Smelt de margarine in een grote pan. De uien in grove stukken samen met de versnipperde knoflook laten fruiten (glazig, niet bruin). Het vlees in blokjes snijden, toevoegen en al roerend laten dichtschroeien (bruin worden). Voeg er nu nog altijd al roerend de in kleine stukjes gesneden pepers, de tomatenpuree, de poederpaprika, het komijnzaad, de tapenade, peper en zout toe. (voorzichtig met zout, de tapenade is nogal gezouten !)
+/- 200 ml. water bijgieten en het blokje kippenbouillon bijdoen, nog eens flink doorroeren.
+/- 40 minuten op een zacht vuurtje laten stoven.
Tussendoor eens roeren en zo nodig wat water bijdoen. (het vlees moet volledig in de saus liggen) Wanneer het vlees gaar is al roerend wat bruine minute maïzena instrooien om de saus lichtjes te dikken. (met klein beetjes en telkens een minuutje laten koken). Bij gebruik van gewone maizena eerst aanmaken met koud water en beetje bij beetje bijschenken.
Eventueel nog wat peper, zout of een kippenbouillonblokje toevoegen.
Eet smakelijk