vlag

Spekkoek

vlag

Typisch en traditioneel Indiche zoete lekkernij. Dit recepte is ooit in nl.culinair geplaatst, en is een aangepaste versie van het recept uit het traditioneel indisch kookboek van Bep Vuyk.

IngrediŽnten:
100 gr. bloem 7-10 eieren 500 gr. boter
250 gr. basterdsuiker 10 theel. kaneel 5 theel. gemalen anijs
3 theel. nootmuskaat 3 theel. kruidnagelpoeder 3 theel. gemalen kardemom
2 eetl. koffieroom zaadjes uit 1 vanillestokje snuf zout

Bereidingswijze:
De hoeveelheid eieren is afhankelijk van de grootte: 10 kleintjes of 7 grote eieren gebruiken. In plaats van de vanille kan je ook 5 theel. vanillesuiker gebruiken.
Roer de boter met de vanille en de helft van de suiker tot een glanzende massa. Scheid de eieren in dooiers en eiwit. Klop de dooiers schuimig met het restant suiker en klop daarna het eiwit stijf. Roer vervolgens het boter-vanille-suikermengsel luchtig door elkaar met het geklopte eiwit en de schuimig geroerde eierdooiers. Zeef er de bloem en het zout doorheen en schep het met de room nogmaals goed om en om. Verdeel dit beslag over 2 kommen in gelijke delen. Voeg aan 1 kom de kruiden toe. Dit beslag wordt beige-bruin, het andere blijft lichtgeel. Boter een springvorm van ongeveer 27 cm. doorsnee goed in. Schep hierin een dun laagje van het lichte beslag. Schuif de vorm op het bovenste rooster onder de grill, die op z'n hoogste stand moet worden gesteld (of gebruik bovenverwarming oven, ca 125 graden Celcius). Als het beslag gaar is (wat na enkele minuten het geval is), wordt eenzelfde laagje van het "bruine" beslag op de gare laag aangebracht. Deze handelingen herhalen tot het beslag op is. Nadat ca. 5 laagjes zijn aangebracht moet de springvorm op een lager rooster gezet worden. De koek is klaar als het bovenste laatste laagje gaar is.
Selamat Mekan!