vlag

Paddenstoelenroomsoep

vlag

Heerlijk romige, feestelijke soep. Wij aten het bij het Kerstmenu 2006.

IngrediŽnten:
250 gr. bospaddenstoelen 1 sjalot 2 eetl.boter
400 ml. gevogeltefond 100 ml. slagroom 1 eidooier
beetje droge sherry water

Bereidingswijze:
Maak de paddenstoelen schoon (liefst droog) en snij ze klein. Als het geen verse, maar gedroogde paddenstoelen zijn, laat ze dan eerst 20-30 minuten weken in heet water. Water niet meer gebruiken, zand en andere vervuiling krijgt u er niet meer uit. Dep de padedenstoelen zo drog mogelijk of laat uitlekken op keukenpapier. Haal de slagroom uit de koelkast. Bak op laag vuur de fijngesnipperde sjalot in een koekenpan in de boter glazig. Draai dan het vuur hoog en bak de paddenstoelen mee tot ze wat kleuren. Veeg alles in een soeppan en doe er de fond bij. Tot gewenste hoeveelheid aanvullen met kokend water: mocht dat meer zijn dan 400 ml. dan evt extra fond of kippenbouillon gebruiken. Kook zachtjes een kwartier. Voeg de room toe en laat nog een minuutje koken. Breng op smaak met zout en peper. Tot zover kun je de soep voorbereiden.
Serveren: maak de soep zonodig weer heet. Klop de eidooier los met de sherry. Schenk er een beetje soep bij en roer goed. Meng dit bij de soep in de pan en roer. De soep mag niet meer koken! Verdeel over de kopjes en garneer met gehakte kervel.
Wij zijn met zes, ik heb een liter water en een kippenbouillonblokje toegevoegd, 350 gram paddenstoelen gebruikt en 200 ml. room. Ook een extra eidooier. Eet smakelijk