vlag

Butterzopf

vlag

Butterzopf is een gevlochten brood, lekker en apart. Dit recept is door 'Granny' geplaatst in nl.culinair. Zij meldt nog dat voor een groot brood de hoeveelheden verdubbeld kunnen worden.

IngrediŽnten voor een klein brood:
250 gr. broodbloem 150 ml. melk 4 gr. droge gist*
8 gr. zout 8 gr. suiker 30 gr. roomboter
1 ei beetje melk

Bereidingswijze:
Het ei en scheutje melk zijn voor het insmeren aan het eind. Doe de rest van de ingrediŽnten (gebruik lauwe, volle melk) in de bbm zoals je gewend bent en laat kneden (of 20 minuten handmatig of met een keukenmachine kneden), haal dan het blik eruit en laat op een warme plaats afgedekt een kleine 2 uur rijzen.
Sla het even samen en laat het nog eens 10 minuten rusten.
Haal het deeg uit blik(kom) en kneed het even snel door en vorm 3 strengen, vouw iedere streng in drieŽn en rol opnieuw (zo vorm je lange broodvezels in het deeg en dat is erg lekker). Vorm nu van de strengen een vlecht waarbij je de puntjes onder de vlecht laat verdwijnen of samenknijpt.Dit is de makkelijkste maniet om te vlechten, er zijn manieren om met een oplopend aantal strengen de boel nog mooier te maken, normalerwijze neem ik 2 lange strengen en maak daar een 4 strengs-vlecht van, dus leef je uit, allemaal naar eigen kunnen en ervaring.

Afgedekt op een ingevette bakplaat op een warme plaats nog eens 45 minuten laten rijzen.

Even kwasten met losgeklopt ei en melk.
Bakken in een voorverwarmde oven van een 180 graden ongeveer 30 minuten en het brood hol klinkt als je er op klopt. Voor een brood van dubbel dit gewicht is het ongeveer 45 minuten.

Eet smakelijk

=====

* Bij gebruik van verse gist dubbele hoeveelheid gebruiken en de gist even voorbewerken in wat melk.