Tweet

RECEPT VAN DE WEEK:
RUNDERBOUILLON (BASIS)

De basis voor allerlei soepen. Ik maak altijd grotere hoeveelheden en vries het in porties in.

INGREDI╦NTEN:

1 kg. runderbotten
500 gr. runderpoulet
1 prei
2 winterwortels
1 ui
500 gr. tomaten
bladselderij
lavas
laurierblaadjes
tijm
foelie
versgemalen zwarte peper
3 liter water


BEREIDING:

Bruin de runderbotten in de oven. De smaak komt dan straks gemakkelijker los en de bouillon wordt donkerder van kleur. Doe het vlees, het koude water en de botten in een grote (min. 6 liter)pan en breng aan de kook. Goed afschuimen (de losgekomen eiwitten stollen door het aan de kook komen, die moet je kwijt). Was alle groente en snijd ze in grove stukken. Doe de groente en kruiden erbij in de pan. Deksel op de pan, en vier uur zachtjes laten sudderen. De bouillon hoeft niet te koken (ik gebruik daar een petroleumstel voor).
Zeef de bouillon als hij voldoende heeft getrokken. Een goede methode las ik ooit op internet: twee in elkaar passende zeven met een kaasdoek er tussen.
Daarna laat je de gezeefde bouillon inkoken tot twee liter. Snel laten afkoelen, om bederf te voorkomen. Verdelen en invriezen, of direct gebruiken als basis voor wat voor soep dan ook.