wijnbanner

Tweet

RECEPT VAN DE WEEK:
OLIEOLLEN

Deze simpele en traditionele oudejaarstraktatie kan natuurlijk niet ontbreken in de recepten van dit jaar. Dit recept is voor 40-50 stuks.

INGREDI╦NTEN BOL:

1 kg. bloem
1 lt. lauwe melk
8 gr. gedroogde gist
80 gr. boter
50 gr. witte basterdsuiker
20 ml. citroensap
5-10 gr. zout
3 eieren

INGREDI╦NTEN VULLING:

75 gr. krenten
100 gr. rozijnen
10 gr. bigarreaux*
200 gr. appel


BEREIDING:

Laat allereerst de krenten en de rozijnen een paar uur wellen in wat lauw warm water. Maak daarna de appelen in kleine blokjes van ca. 3/4 cm. Laat in de tussentijd de krenten en rozijnen even in een zeef uitlekken. Voeg nu de krenten, rozijnen en appelstukjes samen. Los de gist op in de lauwe melk. (Verse gist kan natuurlijk ook, zorg dan voor 15-20 gram) Doe de bloem in een zeer royale kom en maak een kuiltje in het midden, voeg de boter en suiker toe in dat kuiltje en meng langzaam draaiend de melk door de bloem, totdat een mooie gladde massa ontstaat. Voeg de citroensap en en de garnittuur toe, roer het geheel even door elkaar en voeg als laatste het zout toe, meng nogmaals even goed door om het zout door het deeg te verdelen. Laat het geheel nu ca. 30 minuten op een temperatuur van ca. 30 graden rijzen. Let dus wel op, dat U de kom groot genoeg gekozen hebt, daar U anders het gevaar loopt, dat het letterlijk de pan uit rijst. Oma gebruikte dan ook een emmertje en dekte deze af met een schone theedoek en liet deze achter de kachel rijzen. Na ca. 30 minuten sloeg zij het deeg neer en liet het nogmaals omhoog komen. Daarna werd het geheel nog eens goed doorgeroerd en kon het afbakken beginnen in olie van ca. 175 graden. Zij gebruikte daarvoor een natgemaakte juslepel, maar ik beveel indien U deze bezit een ijsbollenschep aan, die uiteraard ook even natgemaakt dient te worden. Bak steeds zoveel bollen, dat ze nog ruim door de pan zweven. Laat de oliebollen even uitlekken in een vergiet met eventueel een stuk keukenpapier. Serveer de oliebollen op een voorverwarmde schaal met wat poedersuiker.

* Bigarreaux is een mengsel van gedroogd fruit, verkrijgbaar bij de grotere supermarkt in zakjes, vaak bij de bakproducten. U kunt er ook naar vragen bij een delicatessen- of notenwinkel.

Een mogelijke variatie is het gebruik van bier in plaats van melk. Omdat dat al een rijzende werking heeft, kunt u dan de hoeveelheid gist iets beperken.

Tot slot nog een tip van de huisbakker uit nl.culinair, Jaap Jobse: meng wat vanille suiker door een beetje fijne "castorsuiker", ook verkrijgbaar onder de naam automatensuiker in kg pakken, en strooi hievan direct na het bakken over de oliebollen heen. En echt maar een beetje. Daarna gewone poedersuiker, u proeft dat dit gelijk het resultaat iets meerwaarde geeft. Voor met appel gefrituurde producten inplaats van vanille IETS kaneel op de zelfde wijze. EET SMAKELIJK!