RECEPT VAN DE WEEK:
KAASFONDUE

Klassieker. Er zijn veel variaties, met Zwitserse, Franse, Hollandse en zelfs diverse schimmelkazen, dus experimenteer maar met de kaassoorten.

INGREDIËNTEN

300 gr. gruyere
300 gr. appenzeller
200 gr. andere kaas (zie variaties)
500 ml droge witte wijn
2 teentjes knoflook
1 eetl. maizena
versgemalen zwarte peper
nootmuskaat
scheutje citroensap
scheutje kirsch of wodka


BEREIDING:

Zorg voor geraspte kaas (kan je zelf doen, maar ook de kaasboer doet het graag voor je) Pers een teentje knoflook uit in de wijn. Houd een half glas wijn achter om met de maizena te mengen voor de binding. De wijn in een ruime pan met dikke bodem doen en aan de kook brengen. Citroensap en kirsch/wodka toevoegen. Kaas in porties toevoegen en onder voortdurend roeren op zacht vuur laten smelten. Niet te lang koken/verhitten. Maizena in koude wijn oplossen en al roerend toevoegen voor de binding. Op smaak brengen met de peper en nootmuskaat.

Serveer in een echte caquelon, of een andere niet te grote pan met dikke bodem. Een fondueset voldoet natuurlijk ook. Smeer de pan aan de binnenzijde in met knoflook, en schenk het gesmolten kaasmengsel in de caquelon. Serveren met brood (stokbrood, geroosterde blokjes witbrood, roggebrood, ciabatta, ongerezen lavash, turks brood) diverse soorten rauwkost (kerstomaatjes, komkommer, sellerie) en alles wat je zelf lekker vindt.

VARIATIES:

Gesproken wordt over allerlei soorten kaas. Denk eens aan Reblouchon of Vacherin. Pas op met Emmentaler, dat smelt slecht en trekt draden zonder netjes te mengen.