wijnbanner

Tweet

RECEPT VAN DE WEEK:
FEESTELIJKE CUPCAKES

Op internet (HuisHoudPlaza) begonnen we te praten over cupcakes. We werden ge´nspireerd, en M2 en M3 zijn er ook aan begonnen. Dit recept is voor 24 cupcakes

INGREDI╦NTEN CUPCAKES

250 gr. roomboter
250 gr. suiker
250 gr. zelfrijzend bakmeel
2 eetl. melk
2 grote eieren

INGREDI╦NTEN GLAZUUR

water
900 gr. poedersuiker
2 theel. citroensap

INGREDI╦NTEN FROSTING

900 gr. poedersuiker
250 gr. zachte boter
3 eetl. melk
kleur- en/of smaakstoffen


BEREIDING CUPCAKES:

Zorg ervoor dat alle ingrediŰnten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 170 graden (let op, de echte temperatuur van je oven verschilt meestal nogal van de opgegeven temperatuur, gebruik je ervaring). Rooster midden in de oven.
Vul een cupcake-bakvorm met papieren vormpjes.

snijd de boter in kleine blokjes. Doe de boter in een grote beslagkom en voeg de suiker beetje bij beetje toe. mix met een mixer (beslaghaken) goed door elkaar, tot er een lichte, luchtige massa ontstaat.
Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Mix het beslag na elk ei goed door (mixer op middelhoge snelheid). Nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toevoegen. Steeds weer mixen tot homogene massa is bereikt, dan nieuw meel toevoegen.
Voeg als laatste de melk toe, en mix nog een paar minuten tot een luchtig en glad beslag.

Vul de vormpjes voor ongeveer 2/3 met het beslag. Dit gaat gemakkelijk met twee lepels.

Plaats nu de cupcakes in de oven. Bak 20-25 minuten op 170 graden. (Let op: door de wisselende temperaturen in de diverse ovens kan de oventijd verschillen. Gebruik ook hier je ervaring!) Tijdens het bakken de oven niet openen, als je dat wel doet, loop je het risico dat de cupcakes niet rijzen of inzakken.
Na 20 minuten even testen of de cupcakes gaar zijn: met een houten sateprikker even prikken. Als deze er droog uitkomt, zijn de cupcakes gaar en kan je ze uit de oven halen. Laat ze op een koel rooster afkoelen.

Als je, voor de versiering, mooie vlakke cupcakes wilt hebben, en als ze toch wat boller zijn dan je wilt, kan je tijdens het afkoelen een snijplankje op de cupcakebakvorm leggen.

Na het afkoelen haal je de cupcakes voorzichtig uit de bakvorm. De papieren vormpjes mogen er omheen blijven.

BEREIDING GLAZUUR:

Meng de poedersuiker voorzichtig met wat water, blijven roeren. Zorg voor een mooi gladde glazuur. Voor smaak en/of kleur zijn er allerlei toevoegingen mogelijk, denk aan citroensap, koffie, cacao, vanille...
Kleurstoffen zijn in soorten en maten te koop bij diverse (web)winkels.

BEREIDING FROSTING:

Meng de suiker, boter en melk tot een glad mengsel. Voeg eventueel kleur- of smaakstoffen toe en meg het goed. Wel wachten tot de cupcakes goed zijn afgekoeld voordat je ze hiermee versiert, anders smelt de frosting.

VERSIERING:

Het versieren is leuk en creatief. Je kunt gebruik maken van rolfondant (op veel plekken te koop in diverse kleuren, verpakkingen van 250 gr.) van kleurstof (schrijven met een cocktailprikker), van frosting en/of glazuur.
Rol de rolfondant tot een mooie dunne plak, gebruik uitsteekvormpjes, boetseer vormpjes, plak met een beetje ongekleurde glazuur, en leef je uit!
Hieronder een aantal cupcakes die door mijn dochters zijn gemaakt.