wijnbanner

Tweet

RECEPT VAN DE WEEK:
KERSTMERINGUES

Mooie feestelijke kersttraktatie. Als je schoon en vetvrij werkt, is het ook niet echt moeilijk.

INGREDI╦NTEN

4 eiwitten
50 gr. basterdsuiker
150 gr. kristalsuiker
2 zakjes vanillesuiker


BEREIDING:

Neem een bakplaat, beboter die dun, bekleed hem dan met bakpapier en beboter dat ook dun. Gebruik een schone, vetbrije kom (glas of rvs) Met een beetje citroensap kan je hem goed vetvrij maken. Zorg dat ook je garde(s) vetvrij is/zijn.
Splits de eieren en zorg dat je echt alleen eiwit in de kom heb. Meng de diverse suikers goed door elkaar, en begin dan met het half stijf kloppen van de eiwiten. Als je het kunt, is het beter om met de hand en een goede garde te kloppen. Een mixer is natuurlijk veel gemakkelijker, maar zorgt wel voor minder lucht in het mengsel.
Doe het suikermengsel bij gedeelten in het eiwit en klop door tot de kristalsuiker is opgelost. Blijf kloppen tot het eiwit stijf is. Neem een goede spuitzak met grote, geribbelde mond en vul deze. Spuit dan mooie kransen op de bakplaat. Plaats de bakplaat in het midden van een voorverwarmde oven op 125 graden. Wat je doet, is meer drogen dan bakken. Het duurt dan ook lang, 90-120 minuten, voordat de schuimkransjes klaar zijn. Haal ze heel voorzichtig van de bakplaat, breuk is een risico.
Als ze goed gelukt zijn, kan je ze in de kerstboom hangen. Lekker!

VARIATIE:

Je kunt de kransjes versieren met kleine vruchtenhageltjes, gekleurde suiker, eetbare glittertjes enz. (koek- en copcake-versiering) Doe dat dan als ze nog warm zijn, dan blijft het wel plakken.