wijnbanner

Tweet

RECEPT VAN DE WEEK:
RUNDVLEESBOUILLON (BASISRECEPT)

Dit is een basisrecept voor veel soepen en sauzen. Ik heb vlees en botten van waar we vandeweek voor de eerste keer een vleespakket hebben gehaald. Prima vlees!

INGREDIňNTEN

300 gr. Schenkel
1 Soepbeen
1 Mergpijp
300 gr. poulet
1 Ui
1 Prei
1 dikke winterwortel
1 stengel bleekselderij
4 teentjes knoflook
Foelie
3 blaadjes Laurier
8 peperkorrels
Tijm
2 eetl. azijn
Zout en Peper
3 liter water


BEREIDING:

Kneus de Peperkorrels. Snijd alle groente in dobbelsteentjes. Doe alle ingrediŽnten in een grote soeppan met dikke bodem. Zet op heel laag vuur.20 uur laten staan. Ja echt, 20 uur. Door de tijdsduur en de lage temperatuur trekken alle smaken de bouillon in.
Na de kooktijd de bouillon goed zeven en in diepvriesbakjes doen voor later gebruik. Voor gebruik op smaak brengen met peper en zout, en evt. andere kruiden, soepgroente enz. toevoegen. Heel lekker is het om de bouillon kaal te serveren, met een schepje pesto.

Je kunt grotere hoeveelheden maken, gezien de tijd die het kost is dat efficiŽnt.

Je kunt ook een snellle variatie maken: dan sneller (op hoog vuur) aan de kook brengen, afschuimen en door laten koken op lager vuur. De bouillon is dan na een paar uur al lekker, maar niet zo lekker als bij de langzame versie.

Voor een wat steviger smaak / donkerder bouillon wordt ook wel geadviseerd om de botten eerst te roosteren: Bruin de botten in een braadslee in een hete oven (250 graden). Ik heb dat nog nooit gedaan, maar het schijnt wel verschil te maken.