wijnbanner

Tweet

RECEPT VAN DE WEEK:
LAMSVLEES MET RIJST EN GROENTE

Terug naar af: Dit is het eerste recept dat ik online zette. Het is een gerecht uit de Noord-Afrikaanse keuken. Het is een niet al te bewerkelijk gerecht, gemakkelijk klaar te maken en kost je, afhankelijk van de soort rijst die je gebruikt, ongeveer 40 minuten. Gebruik geen snelkookrijst, dat kook je tot pap.

INGREDIËNTEN

500 gr. lamsvlees
1 theel. kurkuma
1 theel. korianderpoeder
mespunt nootmuskaat
mespunt kaneel
mespunt kruidnagelpoeder
2 eetl. olijfolie
1 flinke wortel
2 stelen bleekselderij
1 flinke ui
2 teentjes knoflook
250 gr. doperwten
250 gr. rijst
600 ml. bouillon (groente- of kip)
Z&P
olie om te bakken


BEREIDING:

Snij het vlees in blokjes van 2x2 cm. Doe de kruiden in een kom en roer er de twee eetlepels olijfolie doorheen. Schep er de blokjes lamsvlees door en wrijf het kruidenmengsel met de hand goed in het vlees. Snij de wortel in blokjes en de bleekselderij in boogjes. Snipper de ui grof. Verhit een scheut olie in de braadpan en bak de blokjes vlees rondom bruin. Schep het vlees uit de pan. Laat de verse groente in het braadvet bakken tot de ui begint te kleuren. Pers er de knoflook bij. Schep er de droge rijst door en laat kort meebakken. Voeg het vlees en de bouillon toe, bestrooi met wat zout en peper, breng het aan de kook en laat het met een deksel op de pan koken tot de rijst gaar is (regelmatig controleren). Voeg 5 minuten voor het einde van de kooktijd de doperwtjes toe.

VARIATIE:

Met paprika- en chilipoeder, mais en paprika's maak je dit gerecht Mexicaans van smaak.

Als je het lmsvlees vervangt door kip, en dan kerrie toevoegt, geef je er een Indiaas tintje aan.