RECEPT VAN DE WEEK:
ECHTE FRITES

Natuurlijk kan je een zak voorgebakken frites uit de diepvries trekken en in de frituur gooien. Maar dit is zoveel lekkerder!

INGREDIËNTEN

grote kruimige aardappelen
zout
frituurvet


BEREIDING:

Schil de aardappelen en maak ze goed schoon: geen pitten of andere ongerechtigheden. Snijd in de lengte in staafjes van ongeveer anderhalve cm. doorsnede. Doe ze in een grote pan met lauw water. Het water wordt troebel: Dat is het zetmeel dat je inderdaad kwijt wilt. Even goed spoelen, afgieten en opnieuw in een grote pan met flink gezouten water. Minimaal een half uur laten staan: Het zoute water onttrekt vocht aan de frites en geeft alvast wat smaak.

Intussen het vet (olie mag ook, maar echte frites bakken we in echt vet, ossewit) in de frituur of een grote pan (gebruik dan wel een kookthermometer) verwarmen tot 140 graden voor het voorbakken. Frites uit het water op keukenpapier uit laten lekken en vijf minuten voorbakken. niet te grote porties tegelijk, dan koelt het vet teveel af. Uit de pan scheppen en in een vergiet doen. Laten uitdruipen en afkoelen.

Verwarm het vet nu tot 190 graden. Daarmee bakken we de frites krokant en stevig, zoals het hoort. Bak ze nog eens 4-5 minuten in niet te grote porties en gooi ze weer even in een vergiet. Als het goed is, laten ze nauwelijks meer vet los. De frites zijn nu klaar: serveren met echte mayonaise is natuurlijk het lekkerste.