RECEPT VAN DE WEEK:
NIERTJES MET UIEN EN CHAMPIGNONS

Zelf eet ik ze niet (geen fan van orgaanvlees) maar na een paar maanden worstelen met mijn eigen nieren, en nu met de naweeën van het vergruizen van een niersteen, vind ik het een passend recept. ;-)

INGREDIËNTEN

4 grote varkensniertjes
1 doosje champignons (250 gr.)
3 flinke uien
2 bouillonblokjes
600 ml. kokend water
maïzena


BEREIDING:

Niertjes heel uitgebreid schoonspoelen in koud water. Dat mag echt met ruim, stromend water en gedurende enige tijd.
Uien schoonmaken en in blokjes snijden. Niertjes in blokjes snijden. Champignons schoonmaken.
Bak de uien in de olie. Doe de niertjes erbij en bak ze een kleine 10 minuten, of tot ze helemaal gaar zijn, dan is het vocht er ook uitgekomen. Vlak voor de niertjes gaar zijn, maar nadat het vocht is vrijgekomen, de champignons toevoegen en even meebakken. Blijf omscheppen om te zorgen dat alles gelijkmatig gaart.
Maak van de bouillonblokjes, maïzena en het kokende water een iets gebonden sausje. Voeg dit aan de niertjes toe en laat nog even op een zacht vuur intrekken.

VARIATIE:

In plaats van het wel erg gemakkelijke sausje van bouillonblokje, water en maizena kan je zelf een lekkere saus maken. Als je bijvoorbeeld een deel van de uien uit het recept weglaat, kan je een mooie gekaramelliseerde uiensaus maken. (uien, suikerstroop, inkoken, fond, boter)

Voor een wat meer culinaire toets kan je ook kalfsniertjes gebuiken. Als je dan de saus met/van kalfsfond maakt, wordt het een veel bewerkelijker, maar ook veel meer culinair gerecht.