RECEPT VAN DE WEEK:
Smoor Djawa

Lekker, beetje zoet, mild, ruderstoof uit de Indische keuken.

INGREDIËNTEN

1 kg. sukade- of riblappen
2 vingers verse gember
flinke mespunt suiker
salp van 1 citroen
100 gr. boter
8 uien
4 kruidnagelen
2 bouillonblokjes
2 teentjes knoflook
4 eetl. zoete ketjap
nootmuskaat


BEREIDING:

Snijd het vlees in flinke dobbelstenen. Smeer het vlees in met ketjap, citroensap, fijn gesnipperde knoflook, kruidnagel, peper, nootmuskaat en gember (gekneusd). Zet dan rustig een uurtje opzij voor je verder gaat.

Bruin de boter en braad het vlees in ongeveer 10 min. bruin, middelhoog vuur. Los intussen het bouillonblokje op in heet water en voeg dit toe aan het vlees met de grofgesneden uien en een mespuntje suiker.
Draai de vlam laag en roer om. Laat het vlees met deksel op de pan in minimaal een uur gaar stoven. Keer het vlees zo nu en dan, en mocht het vocht teveel indampen, voeg dan wat heet water toe, want dit gerecht moet worden opgediend met veel saus.

Dit is heel lekker om een deel te bewaren voor later (diepvries) en dan opnieuw op te warmen: daar wordt het eigenlijk alleen maar lekkerder van.

VARIATIE:

Maak het wat pittiger door een schep sambal ketjap toe te voegen.
Kan ook wat meer pit krijgen door kleine sjalotjes (heel) te gebruiken in plaats van de uien.