RECEPT VAN DE WEEK:
TRADITIONELE STOOFPOT

Lekkere stevige winterkost. Staat hier regelmatig op tafel. Ik maak dan een heel grote pan vol, en vries het in porties in.

INGREDIËNTEN

1 kg. riblappen
1 kg. braadlappen
1 doosje champignons
3 grote winterpenen
2 bosjes lenteui
3 stronken prei
1 fles rode wijn
150 gr. boter
3 blaadjes laurier
4 hele kruidnagelen
peterselie
P&Z
bloem


BEREIDING:

Snijd het vlees in grote dobbelstenen. Doe in een grote plastic zak een flinke schep bloem, meng dit met peper en zout, en doe het vlees erbij. Draai de zak zo dicht dat er een soort ballon ontstaat, en schud dit voorzichtig. Zo wordt al het vlees omgeven door een laagje bloem.
Neem een heel grote pan met dikke bodem. Als je die hebt, eentje die in de oven mag en kan. Bruis de boter uit, en bak het vlees al roerend rondom aan.
Was en snijd de prei, lenteui en wortel in niet te kleine plakjes/ringen/stukken. Champignons schoonmaken en kleintjes heel laten, grote in kwarten. Doe alles in de pan en roer goed door. Blus het geheel af met de rode wijn en breng op zacht vuur terug aan de kook.
Neem de laurier, de kruidnagelen en een aantal peperkorrels, bind die met kooktouw in een gaasje en maak er een kruidenbuiltje van. Zorg dat je een stukje kooktouw overhoudt om uit de pan te laten hangen. Voeg de peterselie en het kruidenbuiltje toe. Pan afsluiten en in de oven (130 graden) zetten. Je kunt hier natuurlijk ook gewoon een zacht vuurtje of een petroliestel voor gebruiken, maar daar is mijn pan te groot voor vind ik.

Je kan nu iets anders gaan doen. Ik kies ervoor om het elk uur een keer goed door te roeren en in totaal 3-4 uur in de oven te laten. Daarna gaat de oven uit en staat het nog een paar uur af te koelen.

Dan wordt het in 4-5 bakjes verdeeld en in de vriezer gedaan. Een portie houd ik achter en eten we datzelfde weekend op (Dit is echt een recept voor een vrije zaterdag). We eten het vaak met aardappelpuree en rode kool, maar met frites en salade is het ook erg lekker.