RECEPT VAN DE WEEK:
06-03-2015
HELE KIP MET CITROEN UIT DE OVEN

INGREDIËNTEN

1 hele kip
2 citroenen
verse basilicum
4 tenen knoflook
3 sjalotjes
50 gr. pijnboompitten
2 sneetjes witbrood
1 ei
50 ml. melk
olijfolie
P&Z


BEREIDING:

Eerst even over de kip: gebruik hiervoor nu eens geen hele diepvries 'plof'kip, maar ga naar een goede poelier en haal daar een biologische kip, die heeft kunnen rondlopen over een erf en haar eigen kostje bijeen heeft kunnen scharrelen. Niet alleen beter voor je eigen gevoel en het welzijn van de kip, maar ook veel lekkerder, echt waar!

En dan gaan we in de keuken aan de slag. Een grote kom, de melk en de boterhammen (zonder korst) erin, even laten inweken, uitknijpen, melk weggooien en natte brood terug in de kom. Ei klutsen en erbij doen. Mengen. Knoflook erin persen, basilicum (fijngesneden) erbij, sjalotjes (gesnipperd) toevoegen. Pijnboompitten fijnstampen (vijzel) en ook toevoegen. Als je geen vijzel hebt, kan het ook met een werkplank, folie en een deegroller...

1 citroen uitknijpen boven de kom (bewaren!) De andere citroen schoonmaken en in 8 partjes ook in de kom. Op smaak brengen met P&Z en met de handen mengen tot een homogeen mengsel.

De kip van buiten schoonmaken, als dat nodig is. Daarna touwtje van de poten af, en het mengsel uit de kom in de kip stoppen. Goed vullen.

Een flinke scheut olijfolie in een ovenschaal doen. De uitgeperste citroen in partjes in de olie leggen, de kip er bovenop: zorg dat de poten onder liggen en de rug boven. Smeer de kip in met olijfolie en P&Z en doe hem in de oven: ongeveer 70-90 minuten op 175 graden. Tussendoor af en toe bedruipen met het bakvet, daarmee zorg je dat de kip sappig blijft en het vel knapperig wordt.

VARIATIE:

Zoals jullie vast al van me verwachten, heb ik een variatie bedacht uit de slowcooker... Geen knapperig en mooi bruin velletje, wel een ontzettend malse kip.

Eigenlijk doe je alles hetzelfde, alleen leg je de kip in de slowcooker, smeert hem goed in met de olie, en dan een uur op hoog, en 4-6 uur op laag in de slowcooker.