RECEPT VAN DE WEEK:
28-03-2015
BREEKBROOD

Waar brood wordt gedeeld, komt niemand tekort.

INGREDIËNTEN

500 gr. volkorenmeel
10 gr. zout
10 gr. droge gist
300 ml. melk
50 gr. boter


BEREIDING:

Gist met de melk mengen en even (10 minuten) laten rusten. Meel en zout in een grote kom zeven. Gistmengsel toevoegen. Je kunt er nu voor kiezen om boter toe te voegen: vetter, maar het zorgt dat het brood langer zacht en 'vers' blijft. Dan kneden, kneden, kneden... Tot een mooi samenhangde, elastische deegbal. Evt. water of bloem toevoegen als het deeg te droog of te nat (plakkerig) is gebleven. Minimaal 20 minuten kneden.

Deeg in de kom leggen, afdekken met een theedoek en in ongeveer een uur tot dubbele omvang laten rijzen.

Maak van het deeg balletjes, iets groter dan een pingpongbal, leg deze op een bakblik en druk een klein beetje plat. Zorg dat de balletjes ongeveer 1 cm uit elkaar liggen om een mooi breekbrood te krijgen.
Dek het af en laat nogmaals ongeveer een half uur rijzen. Verwarm intussen de oven voor (225 graden). Zorg voor stoom (bekertje water in de oven gooien) schuif het bakblik met de broodjes iets onder het midden in de oven. Ongeveer 15-20 minuten op 200 graden (heteluchtoven) laten bakken.