banner

Zomer 2012: Drie weken Duitsland en TsjechiŽ


Een klein jaar geleden waren we bij Wilma en Peter Koning, en besloten we te kijken of we het voor elkaar zouden kunnen krijgen om dit jaar samen naar Oost-Europa te gaan. Na wat geregel, mede door de nieuwe baan van Merina, lukte het om allemaal drie weken vrij te krijgen: eind juli-begin augustus zijn we op pad gegaan.

De planning was om eerst een paar dagen in de buurt van Berlijn te gaan staan. Daarvandaan dan een stadsbezoek. Door naar Polen, voor een bezoek aan Krakau en eventueel Auschwitz, en daarna door naar Slowakije, om een kijkje te nemen in het Tatra-gebergte. Dan rustig aan terug naar huis.

Helaas kregen we de eerste dag een telefoontje dat mijn vader was opgenomen. Het bleek minder ernstig en dringend dan in eerste instantie gedacht, en we hoefden onze vakantie gelukkig niet te onderbreken. We hebben er wel voor gekozen om de reis zo te vervolgen, dat we altijd binnen een dag rijden thuis zouden kunnen zijn. Daarom zijn Polen en Slowakije ingeruild voor TsjechiŽ, op de grens van het Reuzengebergte en het Boheems Paradijs (Cesky Raj). We hebben genoten!


Klik hieronder op de dag voor onze belevenissen. Als je op de foto's klikt, zie je een groter exemplaar. Terug door op close of naast de foto op de pagina te klikken.

21 juli 22 juli 23 juli 24 juli 25 juli
26 juli 27 juli 28 juli 29 juli 30 juli
31 juli 1 augustus 2 augustus 3 augustus 4 augustus
5 augustus 6 augustus 7 augustus 8 augustus 9 augustus


Zaterdag 21 juli 2012

Eigenlijk begon deze vakantie voor ons al op vrijdag. Vandaag lekker vrije dag. Dat betekent dat we alle tijd hebben om rustig in te pakken. Nou ben ik daar niet zo goed in, ik ben altijd van het snelle inpakken en wegwezen. Maar goed, ik heb me ingehouden en Merina zei zelfs dat ik me ďgoed heb gedragenĒ. ;-).

Nadat Merina alles klaar had gezet, mocht ik dus de auto inpakken en de fietsen achterop zetten. Toen we klaar waren om op pad te gaan, en Merina haar ID gevonden had, en we na een kilometer terug waren gereden omdat ze haar jas thuis had laten liggen (Ja, dat kon, want na een slechte zomer was het mooi weer geworden), zijn we op pad gegaan. Eerst maar naar Lieren, waar we anderhalve dag zouden doorbrengen bij Wilma en Peter Koning, die samen met ons op vakantie gaan.

Zaterdag voor ons nog vrij. Wilma en Peter moeten vandaag inpakken, en de voorruit van de auto nog even laten vervangen. Wij laten ze met rust, en besluiten nog een dagje te gaan fietsen. (zie Deze link voor de gereden route) We genieten van de omgeving en het steeds beter wordende weer. Bij terugkomst even bespreken wanneer we weg gaan: Dat wordt dus komende nacht. Eerst is nog sprake van tussen vier en vijf uur, maar dat wordt al snel rond een uur of twee. Dat vinden we dus prima. Het betekent wel dat we heel op tijd naar bed gaan en de wekker op half twee zetten.Naar boven


Zondag 22 juli 2012

Inderdaad de wekker van half twee. Maar goed, die hebben we zelfs om die tijd van de nacht niet nodig: ik ben vijf minuten voordat de wekker gaat wakker. We nemen koffie, een broodje mee de auto in en gaan op weg. Het is helder en koud, met af en toe een vlaagje mist, en we schieten flink op. Twee korte en een uitgebreide rust, en we rijden voor de middag al de camping Altglobsow. Het is een heerlijk rustige camping, we zoeken een plekje op een veld met zon en schaduw, de kippen en kuikens lopen de camping rond en het terras met bier is op loopafstand. Er blijkt een openbaar wifi-punt, waardoor ik mezelf moet inhouden, en de prijs: 12,50 per nacht. Hier gaan we ons wel vermaken!

Het enige onhandige is dat het gsm bereik wisselend is, en dat wreekt zich als Menita belt: we horen alleen: niet schrikken, en daarna is de verbinding weg.... Na wat heen en weer bellen, sms-en en mailen blijkt dat mijn vader is opgenomen in het ziekenhuis. Op het moment is er niet bekend hoe ernstig, en dus ook niet of we naar huis moeten. We houden contact, aan het eind van de avond blijkt dat de artsen morgen (maandag)ochtend overleggen en dat we het dan meteen te horen krijgen. We gaan dus maar gewoon eten (terras, schnitzel voor de mannen, vis voor de dames), we lopen nog even naar het meer, we nemen nog een borrel en liggen op tijd in bed. Een lange en enerverende dag!Naar boven

Maandag 23 juli 2012

Ik ben (natuurlijk) vroeg wakker. Tegen zes uur. Kwart over zes voor de tent, koffie, douche, boek. Genieten van de kippen, de stilte en de zon. Vandaag is er in de planning dat we bij Niederfinow (80 km. vanaf de camping) een grote scheepslift gaan bezoeken, een stalen constructie uit 1936 die met een bak schepen in het Finowkanaal tussen Havel en Oder 36 meter omhoog brengt. We rijden er in de auto van Wilma en Peter naartoe, mooie tocht over echt Oost-Duitse wegen en langs stadjes en dorpjes, door uitgebreide graanvelden. Onderweg krijg ik telefoon en sms: het gaat goed met mijn vader, hij mag morgen of overmorgen naar huis en we hoeven dus niet terug te komen. Een pak van ons hart!
Het is ook nog eens een mooie scheepslift, en we boeken een boottocht er door-/overheen. Maar eerst een biertje (prioriteiten) waardoor we de afvaart missen... Gelukkig mogen we overboeken en gaan we een uur later alsnog aan boord. Prachtige ervaring om zo in een bak water omhoog te worden gehesen.

Het is warm en zonnig en we genieten van alles wat er te zien is. We besluiten na terugkomst daar wat te eten, en dan terug te rijden. Onderweg pinnen we, doen we boodschappen en lopen we een stadje binnen: Gransee. Mooi vestingstadje, we zeggen dat we daar later deze week nog een keer naartoe gaan. Terug bij de camping ruimen we de boodschappen op, nemen we iets te drinken en gaan we de plannen voor morgen bekijken: een dagje Berlijn. Met de trein.Naar boven

Dinsdag 24 juli 2012

Vanochtend weer vroeg wakker, het lijkt wel jetlag! Het was ongelooflijk mooi, helder blauwe lucht zonder ťťn wolkje, en we besloten al gauw dat met dit weer in Berlijn rondsjouwen geen onverdeeld genoegen zou zijn. Dus iets anders... Wilma en Peter maakten er een rustdagje van, dachten ze, tot ze 'even' door het bos gingen wandelen. Dat werden 8 km., omdat de gehoopte en verwachte bushalte niet kwam opdagen...

Wij gingen op de fiets (zie Deze link voor de gereden route). Eerst naar FŁrstenberg, langs een mooie fietsroute binnendoor. Daar even rondgelopen, naar de tourist-information en het station om de verbinding naar Berlijn (later deze week gaan we echt!) uit te zoeken. Moet kunnen, voor 28 euro mogen we heen en weer en in de stad alle OV rijden, met 5 personen. Geen idee wie we verder nog willen meenemen. ;-)

We gaan op de fiets verder. Eerst denken we dat we wel naar een volgende stad kunnen, maar daar hebben we eigenlijk geen zin in. We nemen kleine weggetjes, rijden door bos en langs meertjes (mooi zwemplekje voor later deze week) en hobbelen over heel oude weggetjes, met kinderkopjes, langzaam richting camping terug. Op het laatst bedenkt Merina nog dat ze graag direct langs de oevers van het meer wil fietsen, en dat betekent een smal wandelpaadje met uitstekende boomwortels, een kilometer of 6... Nou ja, het was een mooie route. ;-)

Na een kleine 50 kilometer waren we terug bij de camping. Biertje, even douchemunten halen, daar op het terras nog een biertje, bij de tent even met de benen omhoog en de ogen dicht, en daarna koken. O nee, eerst de was nog even. Huisman en vakantie is een niet helemaal goed werkende combinatie (hoewel, Merina is nu aan de afwas met Peter K, en ik zit hier te tikken...)
Wilma maakt een lekker prutje in de skottel, ik kook pasta, en zo eten we een lekkere maaltijd. Merina en Wilma hebben zelfs gezorgd voor een salade erbij!

Ik moet zo nog even de foto's overzetten naar de laptop, daarna omkleden (tegen de kou en de muggen) en genieten van een langzaam donkerder wordende camping, waar de vleermuizen vlak over ons hoofd vliegen en we de plek verlichten met allerlei lichtgevende 'zooi'.Naar boven

Woensdag 25 juli 2012

Weinig te melden vandaag. Duf en warm dagje, met veel zon en hoge temperaturen. Vroeg wakker, lekker voor de tent gezeten, koffie en ontbijt, en daarna naar de winkel voor de dagelijkse boodschappen. Vanavond bbq, dus vlees, saus, brood en salade gehaald. Daarna de zwemspullen in de auto geladen en naar een mooi zwemplekje, dat we ontdekten tijdens de fietstocht. Genoten van het koude water, het meegenomen koude bier en de schaduw. Terug bij de tent weer de schaduw opgezocht (het is inmiddels een graad of dertig) en met een koud drankje en een boek zo min mogelijk bewogen. We gaan vanavond ook pas heel laat eten, liever in het donker dan in de warmte. ;-)Naar boven

Donderdag 26 juli 2012

Vanochtend weer vroeg wakker. Niet zo vreemd, gisterenavond lagen we er ook vroeg in, want de muggen wilden ook laat eten... Vreselijk!

Wij hebben vandaag Rheinsberg bezocht, mooi plaatsje met oud slot en Franse tuinen. Wilma en Peter met onze auto, wij op de fiets er naartoe (zie Deze link voor de gereden route). Weer een heel stuk onverhard bospad en Parijs-Roubaix-kinderkopjes, maar wel een heel mooie route.

Daarna naar de camping terug, onderweg telefoon van PeterK dat hij een mooi terras gevonden had. Daar fietsten we wel voor om. ;-)

Op de camping gekookt (rijst a la risotto met een prutje) en lekker gegeten. Nu zitten we weer bij de muggen, die alweer honger lijken te hebben. :-(. Straks maar weer de tent in denk ik, iedereen zit te klappen.;-)Naar boven

Vrijdag 27 juli 2012

Vannacht wat beter geslapen, kussentje uit de hoes, dat helpt blijkbaar. En de muggen die ons gisteren en eergisteren aan het pesten waren, zijn er alweer, ik zit nog in mijn eentje buiten. Muggen zijn wel irritant, maar winnen niet!
Vanochtend weer op tijd wakker en uit bed. Volop zon, dus of het slim was om Berlijn in te gaan bij 30 graden... achteraf bleek van niet. De trein had vertraging, de stad bleek een bouwput. De afwisseling van oude en nieuwe architectuur is interessant, maar het deel van de stad waar wij waren was, buiten de monumenten, niet echt interessant, dus redelijk vlot weer in de trein terug, eten kopen, nieuwe pet (oude bij station laten liggen) en naar de camping. Daar gaan we, mede door de muggen, maar even in de tent met een fles whisky en WurzelPeter (kruidenbitter) de wereldproblemen oplossen. Alleen jammer dat we de volgende ochtend de oplossingen niet meer weten. ;-)Naar boven

Zaterdag 28 juli 2012

Wij maken er vandaag alweer een duf dagje van. Na een nacht vol regen en onweer wordt het om kwart over zeven, tijd om op te staan, droog, en voor acht uur breekt de zon weer door. Merina en Wilma gaan samen op stap terwijl Peter K. en ik op de camping blijven. Dat mag natuurlijk niet zomaar, we moeten dan wel de was en de afwas doen. Ondanks het dreigende weer zitten wij lekker buiten, boek, dutje, rustdagje, Even afrekenen, een (paar) biertje(s), we ruimen vast een en ander op (morgen weer verder naar een andere camping) en gaan een schnitzel eten bij het campingrestaurantje. Wilma verzorgt meteen even de planten op het terras... ;-)
Het klaart nog wat op, we drinken koffie bij de tent en gaan waarschijnlijk op tijd naar bed. Morgen ongeveer 450 km. in de planning, dus redelijk op tijd rijden, als het lukt.

Merina schrijft:

De mannen hebben vandaag geen zin om op pad te gaan, dus gaan Wilma en ik er alleen op uit. Na een relaxed ontbijt en uitgebreid koffie gedronken te hebben laten we de mannen op de camping achter met de was en de afwas. Wij rijden richting FŁrstenberg om op zoek te gaan naar de restanten van het kamp RavensbrŁck. Na eerst het info-centrum bezocht te hebben, blijkt het complex nog veel groter te zijn dan we verwacht hadden. We bezoeken het cellencomplex met een herdenkingsruimte voor elk land waarvan mensen gedeporteerd hebben gezeten in het kamp. Hierna hebben we weer voldoende indrukken opgedaan en besluiten het complex niet verder te bezichtigen. We rijden verder naar Gransee. Toen we hier van de week langsreden werd er verwezen naar de ďhistorische stadmitteĒ. Hiervan is echter vooral de stadsmuur bewaard gebleven, daarnaast nog een stadspoort en de kerk. Op zoek naar een terrasje voor de lunch bleken we te laat te zijn: alle winkels en cafeetjes waren al gesloten. Toch nog ťťn locatie gevonden: de Bamboo waar we heerlijk Thais gegeten hebben. Daarna door naar de supermarkt waar we alle statiegeldflessen en -blikken ingeleverd hebben, waardoor we goedkoop boodschappen hebben gedaan. Terug op de camping zaten de heren al pontificaal op het terras een (of meerdere) biertjes te drinken.

Naar boven

Zondag 29 juli 2012

Soms zit het mee, soms zit het tegen. En vandaag was zo'n dag waarop het tegenzat. Eerst al de regen, stortbuien terwijl we moesten inpakken. Dus doorweekt... Eerst omkleden voor we gingen rijden. De TomTom van Wilma en Peter K stuurde ons over de binnenring van Berlijn. Gelukkig was het niet druk (zondag) waardoor de max. snelheid van 60 ook gereden kon worden. Het klaarde langzaam op, en na een tankstop en een toiletstop zijn we om 12.15 voor de lunch gestopt.
Na het eten zag Peter K dat onze rechter achterband leeg was... Grr., lekke band! Fietsen eraf, bagageruimte leeg, reservewiel pakken, krik er onder, auto omhoog, lekke band eraf, reservewiel erop... Past niet, andere steek!!! Nog meer grrr. dus. Via de reisverzekering hulp gebeld, maar het was druk, dus ging het een paar uur duren. Op de parkeerplaats stoelen neergezet. Wilma en Peter K gingen een camping zoeken, en om 16.00 uur was de hulpwagen er. Wiel er weer op, auto opgeladen, naar de garage, nieuwe band eromheen en we konden weer op pad. Peter K en Wilma hadden al laten weten welke camping:
Camping Am See, Hindenburg, 20 km. verderop en daar aangekomen stond er een biertje. Tent opgezet terwijl Wilma kookte, lekker gegeten, en nu zit ik even bij te komen. Moe van het niks doen. Gelukkig is het droog en zonnig, en de muggen geven ook hier acte de prťsence. Zo koffie, en ik denk dat we er vroeg inliggen vanavond!
Morgen kijken of we alsnog TsjechiŽ weten te bereiken.Naar boven

Maandag 30 juli 2012

Vanochtend om 05.10 uur hoorden we de sirenes. 10 minuten later de brandweer, dus gewoon het nog niet ingevoerd hebben van stil alarm...
Slapen lukte niet echt meer, het was mooi weer, dus rond zeven uur zaten we lekker buiten met koffie van Peter K., die ook lekker vroeg wakker was. Wilma had broodjes besteld, tegen achten zaten we aan het ontbijt en rond negen uur was alles ingepakt. Jammer dat het afrekenen 25 minuten duurde (de broodbestellers gingen voor) maar toch lekker op tijd op pad.
Duitsland uit, door een probleem met de kaarten en de weg (kaarten kenden al een weg die niet klaar was) door Polen een klein weggetje TsjechiŽ in, en naar Liberec. Een giga-Albert (hyperstore) voor de boodschappen en door naar Mala Skala, langs een soms wel heel klein weggetje... Maar
Camping Ostrov lag er nog zoals we hem zes jaar geleden hadden achtergelaten, de zon scheen en het plekje dat we toen hadden, was nu ook nog beschikbaar. Lekker eerst biertje en lunch voordat we de boel gingen opzetten. Daarna rondje dorp, station bekeken en terrasjes geÔnventariseerd. De leukste vonden we recht tegenover ons plekje aan de andere kant van de rivier. Paar biertjes en even gekeken of er mogelijkheden waren voor een permanente bier-kabelbaan over de rivier... ;-)

Terug naar de camping, waar Wilma en Merina samen zorgden voor het eten (in ruil voor het betalen van de rekening op het terras). Jammer dat ik de afwas er niet had bij bedongen. ;-) Inmiddels is het lekker fris en zitten we nog even van het weer en de camping te genieten. Morgen (nog) geen plannen, maar die komen vanzelf!Naar boven

Dinsdag 31 juli 2012

Na een lekkere nacht, ondanks de weg, de trein en de rivier, zijn we voor ons doen laat op. We lopen daarna even het dorp in voor broodjes (die wel 1,90 kronen per stuk kosten, ruim 7,5 eurocenten, wat een gigantische uitgave!) en we ontbijten rustig aan. Daarna besluiten we te gaan fietsen. Via Mapsource en de OFM (Open fietsmap, zie www.ofm.nl) zoekt Merina een mooie, niet te lange route op (zie deze link voor de gereden route), we willen niet de hele dag wegblijven en we weten niet precies of en hoe we de steilte hier moeten beoordelen: de haarspeldbochten en het slechte wegdek nopen tot voorzichtigheid.

Het blijkt goed te doen, over fietspaadjes en vooral kleine weggetjes slingeren we langs de heuvels en over de bergen. Kleine kasteeltjes, dorpjes, terrasje met koffie, uitzichten, bossen, met 7 km p u in de tweede versnelling omhoog en stukjes bijna 60 per uur zoevend naar beneden. Het laatste stuk lukte niet helemaal, daar zijn ze met de aanleg van een nieuw stuk fietsroute bezig, en dat we echt niet verder konden bleek pas na een heel modderig stukje, waar ik tot mijn enkels in de prut stond en de fietsen ook flink modderig van werden. We moesten het laatste stukje (een kilometer) dus langs de grote weg. Bijna 30 km. gefietst, en het was lunchtijd, goed gepland dus. Bij de camping bij de buitenkraan en met een fles de ergste modder van de fietsen en voeten gespoeld. Bij de tent zagen we op het terrasje aan de overkant Wilma en Peter zwaaien. We hebben de fietsen omgedraaid en zijn daar naartoe gefietst. Biertje, frites met een gebakken kaasplak, dat was de lunch. Terug op de camping even gezeten, en omgekleed om te kijken of het zwemmen in de rivier nog lukte. Ja dus, lekker gezwommen en afgekoeld. Opdrogen, douchen, lezen en eten klaarmaken (gevulde champignons, karbonaadje, salade, rauwkost en brood) en daarna met het vuurtje aan de gang. De bio-ethanol die Wilma bij zich heeft, doet goede dienst, het vuurtje brandde na enige tijd prima. Hier geen stilstaand water, geen meer, dus geen muggen, een verademing. Toen het vuur alleen nog smeulde, zijn we de tent ingegaan, en we vielen heel snel in slaap.Naar boven

Woensdag 1 augustus 2012

Vanochtend weer eens lekker vroeg op. Tegen zevenen al met koffie voor de tent genieten van de rivier en de zon. Die verdween wel redelijk snel, maar het bleef wel droog. Na het halen van de verse broodjes lekker ontbeten. We besloten naar Turnov te rijden, kijken of we de stoomtrein konden vinden. Helaas, die rijdt maar 4 dagen per jaar, en zoveel mazzel hebben we nu ook weer niet. ;-)

Koffie, even rondsjouwen op het plein en door de stad, en bij de tourist-information gekeken of er nog wat leuks in de buurt was. Dat werd een jachtslot: Humprecht, bij Sobotka. Eerst via binnenweggetjes er naartoe gereden, waarbij de zon weer de overhand kreeg, door het bos omhoog gelopen en onderweg op een bankje geluncht, en daarna een uitgebreide rondleiding door het slot, een ovale grondvorm met Barok gebouw, mooi.

Terug naar de camping, onderweg boodschappen en op de camping biertje en zwemmen voor ik mocht gaan koken. Gnocchi met een rode saus. Moeilijk om Wilma bij de pannen weg te houden, maar het is gelukt en ze vond het nog lekker ook. ;-)

Nu zit ik dit te tikken terwijl de dames de afwas doen. Straks koffie, en daarna gaan we het vuur weer eens aanmaken. Voor morgen geen plannen, rustig dagje met aan het eind pizza in het tentje verderop.Naar boven

Donderdag 2 augustus 2012

Vanochtend op tijd op. Mooie, strakblauwe lucht en al redelijk warm, dus eerst de zwemkleding aan en om half acht lekker gezwommen. Daarna douche, brood halen, ontbijt, koffie en boodschappen. Verder hele dag in de schaduw en de rivier. Boek, dutje, lekker ontspannen dag.

's-Avonds naar de pizzeria, waar we heerlijk hebben gegeten, ondanks de drukte, het binnen zitten, de hitte en de onduidelijkheid over de bestellingen. Terug via de overkant, een tentje voor Frappť en Pivo en lekker naar de tent, waar ik nu zit te genieten van de rust. Het lijkt wel vakantie! ;-)Naar boven

Vrijdag 3 augustus 2012

Vandaag is de weersverwachting niet zo best. Dat blijkt te kloppen, gisterenavond laat begon de bewolking al, en even later begon het te druppelen. Dat werden redelijk grote stortbuien in de loop van de nacht, zodat we de broodjes onder de paraplu zijn gaan halen, en we in de tent hebben ontbeten.
Nog een hele dag niks doen, en dat met regen, zagen we niet zo zitten, dus zijn we zonder Peter K op pad gegaan, die had geen zin in een dag winkelen. Eerst kijken of we de remise van de stoomtrein konden vinden en bezichtigen, maar dat lukte helaas niet. Daarna naar een grote winkel op zoek: Wilma wilde een agriculture winkel opzoeken voor wat materiaal dat in NL niet of alleen heel duur te koop is, we moeten de gewone boodschappen nog doen voor het eten, ik wil op zoek naar een lekkere Tsjechische kaas en wie weet wat we verder nog tegenkomen.... We winkelen bij een Globus vlak bij Liberec, groot, groter, grootst, en lopen even door naar een sportzaak er vlakbij, bijna net zo groot, een Decathlon. We kijken meer dan we kopen, maar toch is het tegen vieren voordat we weer terug zijn op de camping.
Ik maak me zorgen over de tent, gezien het noodweer dat we onderweg hebben gehad en dat de omgeving over zich heen heeft gehad toen wij veilig in de winkel waren, maar de onrust is ongegrond. De rivier is wel flink gestegen, maar nog lang niet onrustbarend, de tent staat op een van de hogere = drogere plekken en is nog volledig waterdicht gelukkig. We gaan in de voortent van Wilma en Peter zitten en genieten van het gedruppel en bij steviger buien het geransel op het tentdoek. De camping is inmiddels volgelopen, en niet alleen met water, er komen steeds meer tentjes bij voor het weekend. Het is een gezellige drukte.

Dan worden we opgeschrikt door een sissend geluid. We gaan buiten kijken en de oude camper van de Tsjechische buren produceert dat geluid: er komt stoom/gas onder de camper vandaan. Als we, samen met andere buren, voorzichtig gaan kijken blijkt het een of ander overdruk-beveiliging, en het blijft periodiek terugkomen. De boiler? Dat blijkt het inderdaad te zijn. De inderhaast opgetrommelde buurman was er snel, via de molenvaart, en kon de boiler gelukkig uitzetten. Thermostaat stuk... Gelukkig zat er voldoende water in.
Inmiddels had Wilma het eten klaar en genoten we van kipblokjes in pittige saus, sajoer-boontjes en rijst. Het klaarde ook op, hoewel de mist en damp voor de regen in de plaats kwamen, en we konden de rest van de avond buiten zitten en genieten van de drukte op de camping en de snel stromende rivier, waar alweer enkele kano's op te vinden waren. Op tijd naar bed, morgen willen we een stukje omhoog lopen, naar het Pantheon en een uitzichtpunt boven de camping.Naar boven

Zaterdag 4 augustus 2012

Vanochtend lekker uitgeslapen, rond half acht even gezwommen en daarna aangekleed, koffie en broodjes. De camping is vol, en dat betekent dat je voor de douche moet wachten, dat doe ik dus liever niet: voor zeven uur 's morgens onder de douche, als je mazzel heb kan je dan terecht.

Het is prachtig weer, en we genieten van de zon en de drukte. We besluiten, na het ontbijt, dat we met z'n allen gaan wandelen: naast de camping omhoog, en dan naar het Pantheon en burchtruÔne Vranov, en dan naar het uitzichtpunt boven de rivier. Met Peter en Wilma erbij rusten we regelmatig, maar het lukt iedereen om boven te komen. Mooie burchtruÔne, met smalle trappetjes en klimmetjes. Bovenop een bergkam, zodat je regelmatig zicht hebt op beide dalletjes. We genieten. Ook het uitzichtpunt boven de rivier en camping is prachtig.

Terug naar beneden en op een terras een biertje. Daarna het dorp in, maar de winkel is al dicht, dus in het plaatselijke restaurant/cafť/terras even zitten. Hier komen wel veel toeristen, maar ook en vooral veel Tsjechen, en dat is aan alles te merken: simpele, voedzame en traditionele maaltijden, houten zitbanken waar iedereen aanschuift, gezelligheid en ongeorganiseerde drukte. Heerlijk! We eten goulash met knedlicky, steak met gebakken aardappels, eend met puree.

Terug op de camping even zwemmen, zitten, liggen, slapen. We eten met soep en broodjes, en maken met veel moeite en hulp van de buren een vuurtje. Peter K heeft al een paar dagen wat last van zijn rug, en dat wordt nu erger, dus die ligt vroeg in bed. Ik ben de laatste, rakel het vuur uit elkaar en ga slapen. Lekkere dag!Naar boven

Zondag 5 augustus 2012

De weersverwachting voor vandaag was niet zo goed, en zesje met bewolking en regen. Maar blijkbaar hebben de weergoden die niet gelezen en vonden ze het tijd voor een mooie, zomerse dag. Dus na douche, broodjes halen en ontbijt op pad: Merina had een mooie fietsroute uitgezocht (zie deze link voor de gereden route), eerst omhoog en dan achter de bergkam door een smal dal evenwijdig aan de rivier naar het zuiden. Daar de rivier overgestoken, en omhoog in de richting van het natuurreservaat. Die klim was af en toe wel een beetje steil... en met de zon was het 'lekker' warm. Merina moest soms van de fiets af, en dat was voor mij misschien ook verstandiger geweest, maar ja... We hebben het natuurreservaat met rotsdoolhoven en uitkijkpunten over het dal bereikt. Daar hebben we een mooie wandeling gemaakt, genoten van de uitzichten en het mooie weer.

Terug naar de camping gefietst, lekker in de rivier afgekoeld (we hebben flink gezweet) en even met een biertje gezeten. De camping is vanmiddag weer leeggelopen (weekend is voorbij) en ik heb gekookt: een aangepaste Pot Polling. Wilma heeft de groente schoongemaakt, dus mogen Peter K en Merina vanavond afwassen. ;-) Nadat gisteren het aan-uit-knopje van de ereader van Merina het al niet meer deed, heeft ze die aan de lader gelegd en daarna niet meer uitgedaan. Dat bleek geen goede keuze, nu doet hij het helemaal niet meer, half scherm wit, andere helft deels vernieuwd. Even later reageert hij helemaal niet meer. Open maken helpt niks, alles is geplakt en gesoldeerd, we kunnen er niets mee. Ze leent een boek van Wilma, en na de vakantie maar op zoek naar iets nieuws...Naar boven

Maandag 6 augustus 2012

Weer een zomerse dag, iets minder warm, maar dat is niet erg. We zijn op tijd op, en in plaats van de douche duik ik de rivier in. Daarna broodjes halen en de inmiddels dagelijkse routine van koffie en ontbijt. We besluiten met de auto op pad te gaan, op zoek naar de drie mooie, kale rotspieken die we vanuit de camping kunnen zien. Gisteren zijn Wilma en Peter K al op pad geweest, maar zonder gedetailleerde kaart bleek het niet mogelijk om de pieken te vinden.
Wij maken gebruik van een topografische wandelkaart (1:25.000) en de Garmin, en met wat moeite vinden we de achterkant van de pieken. We moeten er nog wel 'even' naar toe lopen... Dat doen we dus, een mooie wandeling. Maar na het bezoeken en deels beklimmen van de rotsen willen we eigenlijk niet hetzelfde pad terug lopen. We dalen dus dwars door het bos af, leuk en zwaar. Via het pad terug naar de auto.
We besluiten door te rijden naar een stadje verderop (Zelesny Brod), waar we geld halen en boodschappen doen. Daarna naar de camping en een biertje, dat hebben we wel verdiend. Wilma kookt (pasta met saus) en daardoor mogen de beide Peters de afwas doen. Als ik dit dagboek wil gaan bijwerken, blijkt dat de laptop niet meer wil opstarten... Dat wordt putten uit mijn geheugen en later het dagboek schrijven, hopelijk lukt dat nog (ja dus).
Weer een vuurtje (Merina had vanuit de wandeling takken uit het bos meegenomen) maar helaas begon het wat te druppelen in de avond. Vanuit de tent genoten van het vuur en een borrel, daarna naar bed.Naar boven

Dinsdag 7 augustus 2012

In de loop van de nacht was het gelukkig droog geworden. De bewolking is wel blijven hangen, maar dat weerhield mij er niet van om eerst te zwemmen voordat het ochtendritueel werd ingezet. Broodjes, koffie, ontbijt.
We besloten met z'n tweeŽn op pad te gaan. Eerst naar Tanvald, een aardig stadje verderop, daarna door naar Liberec. Daar kan je aardig winkelen, wel jammer dat de binnenstad helemaal vercommercialiseerd is: twee grote winkelcentra en weinig historische binnenstad over.
We kopen in een outdoor-zaak twee setjes lichtgewicht en opvouwbaar bestek, en hebben geluk met de regen: die valt als wij binnen zijn.
Terug op de camping geluncht, gegeten en lekker gezeten met een boek. Het weer zit alweer mee, de zon komt door en we kunnen weer zwemmen en genieten van de rust. Einde van de middag even ge-jeu-de-bouled, waar het rare grasveld zorgde dat de mannen kansloos verloren van de dames. 10-0 en tweede potje 10-6. De verliezers mochten bepalen waar er 's avonds werd gegeten. Eerst naar de plaatselijke herberg, waar we een biertje dronken en genoten van de drukte. Daar hebben we maar niet gegeten, mede omdat er net een grote groep Tsjechische jeugd aankwam, die eerst eten zouden krijgen, dan ben je zo een uur verder.

We lopen terug naar de camping, waar we op het smalle balkonnetje van het restaurant gaan zitten en eten bestellen. We eten iets waarvan we geen idee hadden wat het was, maar het was in ieder geval lekker (stukjes varkensvlees in saus, met aardappelkoeken). De dames lopen terug naar de herberg voor een dessert, de heren gaan dat vloeibaar op de camping nuttigen. De dames hebben geluk, in de herberg is een groepje mensen muziek aan het maken, en bij de boruvkove knedliky (knoedels met bosbessen gevuld) genieten ze daarvan. De mannen hebben inmiddels een route uitgezocht, en terug op de camping zoeken de dames daar een camping bij. Daarna naar bed, morgen op tijd op, er staan ruim 400 km. In de planning!Naar boven

Woensdag 8 augustus 2012

Op tijd op. Het is droog, en we pakken een en ander rustig in. Tegen half tien rijden we weg, het eerste stuk over tweebaanswegen richting Duitsland, en daarna de Autobahn. Dat gaat voorspoedig, en na regelmatig rust (koffie, lunch) rijden we tegen drie uur een heel klein en slecht weggetje op naar Camping Mittleres Ilmtal in Oettern, waar Wilma en Peter een jaar of 12 geleden al eens waren. Ze wisten het alleen niet meer, totdat ze de toegangsweg opreden. ;-) Mooi plekje, lekker weer, we zetten de boel op en om 17.00 uur gaat de receptie open. Er is nog wat groente en vlees over, Merina kookt een groenteschotel in de wok. Dat smaakt best, maar is heel iets anders dan Peter K gewend is, en die klaagt dan ook lekker over niet gare wortels en teveel groente. Gezond eten! ;-)

We gaan 's avonds nog even op het terras van de camping zitten, waar Wilma trakteert op een biertje. Luxe en lekker. Daarna naar bed.Naar boven

Weer op tijd op. We willen vandaag fietsen, vanuit de receptie is er een folder van de Ilmtal Radroute, en van de omgeving. Jammer dat de laptop het niet doet, de kaarten van deze omgeving zijn niet op de garmin te laden. (zie deze link voor de gereden route). Nou ja, eerst maar langs de Ilm naar Weimar. Daar lopen we de stad door, bezoeken de Tourist-info, kopen een goede kaart en komen Wilma en Peter K weer tegen, die de stad ook bezoeken. Wij gaan op de fiets verder, eerst richting Erfurt, maar de fietsroute daar naartoe is wegens werkzaamheden dicht en we worden langs een grotere weg gestuurd. We buigen af naar het zuiden en rijden dan door de bossen via kleine dorpjes weer naar de Ilm. Na de lunch (2 stuks, eerst een bratwurst van een kraampje langs de weg, later een lekkere varkensragout) fietsen we terug naar de camping. Lekker 65 km. gefietst, en op tijd terug op de camping voor een biertje voordat we gaan eten: ter afsluiting bij het campingrestaurant een schnitzel (heren) en gerookte forel (dames). We nemen ter afsluiting een schnapps (eiskrauter) en geinen wat met de eigenaar van de camping / restaurant. Een goede afsluiting. Morgen willen we, als het droog is, op tijd op en inpakken, nog ruim 500 km. voor we thuis zijn!Naar boven

En dan zit de vakantie er alweer bijna op Als we vrijdag opstaan, is het mooi weer. Op tijd op dus, en inpakken. De tent kan helemaal droog mee, dat is lekker, hoeven we die thuis niet meer uit te hangen! We nemen afscheid van Wilma en Peter, die een andere route nemen (ze moeten naar een ander deel van Nederland) en rijden om 08.15 weg. Ondanks wat wegwerkzaamheden schiet het lekker op, en na twee stops (laat ontbijt en lunch) rijden we tegen half drie Nederland weer binnen. We stoppen bij de computerwinkel, die de storing meteen oplost door zonder accu op te starten. Als we dat geweten hadden... Nou ja, naar huis, uitpakken en opruimen, de meiden en Jan begroeten, verhalen, foto's naar de computer, mail checken, zus en ouders bellen, het gewone leven begint meteen weer... En zo hoort het ook natuurlijk!

Volgend jaar willen we naast een fietsvakantie in het voorjaar ook weer een paar weken samen met Wilma en Peter op pad, het is erg goed bevallen! Wilma en Peter, heel erg bedankt voor een geweldige vakantie!

(c)PM3 augustus 2012
Peter Polling