banner

Zomer 2013: Drie weken fietsen door Nederland, stukje BelgiŽ en vooral Duitsland


Nadat we twee jaar terug Nederland hebben doorgefietst, hebben we andere (goede) trekkingfietsen gekocht en een en ander aan lichtgewicht kampeeruitrusting. Door werk en andere zaken konden we in 2012 alleen korte fietsvakanties houden. Dit jaar wel een lange fietsvakantie.

De planning is tegen mijn gewoonte in wat vaag gebleven: Via LF's naar het zuiden, dan doorsteken Duitsland in, zien dat we bij Koblenz komen, in ieder geval de Lahnroute, die op het internet als erg mooi wordt beschreven, en daarna als het lukt naar de Weser. Langs welke route we dan weer Nederland ingaan, zien we tegen de tijd dat we daar zijn wel. Dat hangt af van de zwaarte van de route, het weer en hoeveel tijd we dan nog hebben.


De totale route is 1430 km. geworden, in totaal 22 dagen onderweg geweest, waarvan we drie dagen niet of nauwelijks hebben gefietst. We hebben maar een keer twee nachten op dezelfde camping gestaan, bij de monding van de Lahn. Verder een nacht in een B&B, vanwege een kapotte fiets op zondag, in een stadje zonder camping.


Klik hieronder op de dag voor onze belevenissen. Als je op de foto's klikt, zie je een groter exemplaar. Terug door op close of naast de foto op de pagina te klikken.

18 mei 19 mei 20 mei 21 mei 22 mei
23 mei 24 mei 25 mei 26 mei 27 mei
28 mei 29 mei 30 mei 31 mei 1 juni
2 juni 3 juni 4 juni 5 juni 6 juni
7 juni 8 juni


Zaterdag 18 mei 2013

traject LF7 van Heusden naar Mierlo, 79,1 km.
Camping de Sprink
Apart tentenveldje bij Jeu-de-boulebaan en toiletgebouw.
14,00 EUR, incl. douche

De eerste dag van de vakantie. Gelukkig hebben we gisteren alles al ingepakt, zodat we vanochtend zonder stressen de laatste dingen in de tassen kunnen doen, afscheid van de meiden kunnen nemen en om 09.30 uur weg kunnen rijden, onbekende verten tegemoet...

Het is bewolkt, maar gelukkig wel droog. We pakken bij Herpt (2 km. van huis) de Oeverlandroute (LF7) op. Een bekende weg, maar met een paar verrassende doorsteekjes, toch leuk. We drinken koffie in St. Michielsgestel, met een stuk lekkere appelvlaai. Onderweg doen we de boodschappen voor de lunch. We denken dat dat de routine gaat worden deze vakantie, twee keer per dag boodschappen, 's morgens voor de lunch en 's middags voor avondeten en ontbijt.
Bij Son gaan we van de Oeverlandroute over naar de Schelde-Rijn route (LF13) om niet door Eindhoven heen te hoeven. Na 60 km. fietsen lunchen we langs het Wilhelminakanaal. Daar slaan we weer af naar het zuiden en pikken we de LF7 weer op. We fietsen door een prachtig open coulissenlandschap, veel paarden, akkertjes en kleine bosschages. Bij Mierlo hebben we er 80 km. opzitten.
Het is pas 15.30 uur, maar we besluiten er een punt achter te zetten en zoeken een camping. Vlak bij het dorp, dus lekker eerst opzetten, daarna boodschappen doen. We fietsen nog langs een mooi glazen paneel waarop het vroegere kasteel staat afgebeeld. Als je er doorheen kijkt, zie je hoe het kasteel vroeger in het landschap heeft gestaan, leuk!
Ik kook paglia (dunne tagliatelle) met een mengsel van hamblokjes, puntpaprika, courgette en pesto, en we eten er goed van. Nog even zitten met een boek en een biertje, en dan op tijd naar bed.Naar boven


Zondag 19 mei 2013

traject LF7 van Mierlo naar Susteren, 90,5 km.
Camping: De Hommelhof
plekje uitzoeken op 1 vd 3 velden.
Camping ligt tegenover het recreatiepark Hommelheide met alle faciliteiten (restaurant ed)
13,50 EUR, douche 0,50 EUR

We slapen lang. Gisteren op tijd naar bed, en vandaag rond 08.00 eruit. Volop zon op deze eerste Pinksterdag, dus lekker ingepakt en ontbeten. Om 09.15 reden we. Eerst door een prachtig heidegebied met vennetjes, Daarna door Noord-Limburg, mooi landschap langs veel kleine landbouwweggetjes, bos, akkers en weide. In de buurt van de Maas wordt het drukker en toeristischer.
Bij Thorn zetten we de fietsen neer en we bekijken dit witte stadje uitgebreid. We lunchen er op een terrasje. Vanavond soep met brood. ;-) De route van de LF7 voert ons langs de (Belgische) westoever van de Maas. Omdat België hier weinig te bieden heeft op het gebied van campings, steken we de Maas over naar Nederland. Daar vinden we bij Susteren een leuke mini(nou ja) camping. We worden naar het kampeerveld begeleid door een man met rollator. We genieten nog even na van de zon en lopen naar het naastgelegen bungalowpark voor een biertje. Daar nemen we van de snackbar frites en snacks mee, lekker bij de tent opgegeten.Naar boven


Maandag 20 mei 2013

traject LF7/LF3/LF6 van Susteren naar Gulpen, 69,3 km.
Camping: Berghem
Mooie kleine camping bovenop de Gulpenerberg (wel klimmen)
Mooi sanitair, centrifuge en slechtweerruimte.
12,95 EUR, incl. 2 douchemunten.

We worden met bewolkt weer wakker. Ontbijt en koffie, en daarna inpakken en op pad. We zijn nog geen 10 minuten onderweg als het begint te regenen. De regen gaat steeds harder vallen, en het wordt ook koud. We rijden over de Maasdijk aan de westkant, en de route lijkt dat voorlopig te blijven volgen. We besluiten naar de Nederlandse kant over te steken en de LF3 te volgen, Maasroute, die meer dorpjes aandoet en minder direct lang de Maas loopt. We drinken koffie en eten een tosti in een café, even warm worden, voordat we weer verder fietsen door de regen. De lunch doen we ook maar niet als picknick, maar wordt een uitsmijter. Inmiddels zijn we al naar het oosten afgeslagen, de LF6 die vanuit België door Limburg oostwaarts loopt, naar Vaals en Aken.

Tegen 14 uur houdt de regen gelukkig op, we drogen wat op. We zoeken een plekje bij Gulpen. Jammer genoeg liggen de campings bovenop de Gulpener Berg, en de kortste weg is een veel te steil onverhard pad. Dat wordt dus lopen. Bovenop zijn er twee campings. Een grote, luxe camping die wij allen gebruiken om er twee blikjes bier te kopen, en een kleine boerencamping waar we een mooi plekje vinden. Het eerste dat we krijgen is koffie en een stuk vlaai van een medekampeerster, lekker! Daarna de routine: tent opzetten, douchen, kleding uitspoelen en ophangen. ik kook een van de meegenomen 'noodpakketten', droge maaltijden. Alles zit er in, en het werkt. Allen vinden we deze versie (aardappelvlokken, spek en groente) niet zo lekker... Nou ja, de anderen zijn met pasta en met rijst, we zullen wel merken of die beter smaken.
Weer op tijd in bed...Naar boven


Dinsdag 21 mei 2013

traject LF6/D4 van Gulpen, via Aachen naar Hetzingen, 72,9 km.
Camping: Hetzinger Hof
Kleine camping, vooral jaarplaatsen. Plekje ongemaaid gras direct aan de spoorbaan.
20,40 EUR incl. 2 douchemunten
Je kunt beter en goedkoper terecht op de 1e grotere camping aan dezelfde weg.

Vanochtend opgestaan met de zon erbij. Rustig opgestart, om 09.15 reden we weer. Eerst naar Aken. De tweede heuvel (berg?) was al te steil voor ons, in de eerste versnelling en stukje lopen. Als dat een voorbode is van wat ons de komende dagen te wachten staat, valt het zwaar tegen. Gelukkig zit het weer niet tegen, droog, weinig wind. En de route is prachtig! Bij Vaals gaan we de grens over naar Aken. Daar pauzeren we, en we lopen de stad even door. De Dom is prachtig (binnen fotograferen mag niet) we drinken koffie (met kuchen) op een terras en stappen daarna vol goede moed weer op. De route gaat volgens de kaart via een D-route (de 4 en de 7 gaan allebei oostwaarts naar de Rijn), die met bordjes wordt aangegeven. Helaas, de bordjes staan er niet altijd, en dan is het met kaart en Garmin puzzelen. We komen in een groot bos terecht, waar steile onverharde paden ons langzaam maar zeker verder de wildernis in voeren. Met kompas en Garmin komen we er ook weer uit. Het is inmiddels wel 17.00 uur, en we zijn toe aan suiker. We drinken cola in een luxe hotel, en dan stappen we weer op.
De dichtstbijzijnde camping is nog minstens 15 km. verder, dus we moeten wel. De laatste 15 km. gaan gelukkig bergaf, en we zijn snel bij de camping. We worden gestald op een ongemaaid stuk gras, ongeveer 10 meter van de spoorbaan, waar regelmatig een trein langsdendert... Geen aanrader dus, voor de ruim 20 euro die we moeten betalen! We zoeken een pizzeria en eten daar lekker. Terug bij de tent begint het te regenen, maar dan liggen we er snel in. Lekker slapen!Naar boven


Woensdag 22 mei 2013

traject D4 van Hetzingen naar Bad Godesberg (Rhein), 88,3 km. (deel per trein).
De beklimming tussen Heimbach en Metterlich kostte veel tijd. En tussen Metterlich en de Rijn was geen camping te vinden. Daarom tussen Metterlich en Meckenheim de trein genomen ( ca 33 km).
Camping: Genienau
Mooie kleine camping aan de Rijn.
16,00 EUR, douche 1,00 EUR per stuk.

Vol goede moed worden we met regen wakker. Binnen ontbijten, water voor de koffie koken in het voortentje en alles in de tent inpakken. Als laatste de natte tent ingepakt en dan op de fiets in de miezer. De route is prachtig, maar de modderige, onverharde en steile paden die hier door de Eifel lopen en als fietsroutes gemarkeerd staan, zijn met dit weer voor ons niet te doen.
We lopen veel. In een dorpje (Metterlich) lunchen we binnen en kijken we wat de opties zijn: we hebben pas 35 km. afgelegd, de dichtstbijzijnde camping is die waar we vandaan komen, de volgende camping in de goede richting ligt nog ruim 50 km. verderop, aan de Rijn. Een B&B? Nee, we besluiten de trein richting Rijn te nemen, en dat gaat heel goed. Vanaf Meckenheim fietsen we weer verder langs route 7 en 4 tot aan de Rijn. Nog een paar km. naar het zuiden tot de camping, en daar zijn we dan ook wel aan toe. Biertje, douche, koken, eten, boek, slapen.Naar boven


Donderdag 23 mei 2013

Traject RheinRadweg van Bad Godesberg naar Lahnstein, 69,9 km.
Camping: Wolfsmühle
Camping direct aan de Lahn ca 2 km van het dorp.
13,00 EUR, incl. douche Er ligt ook een mooie camping bij de burcht voor wie de moeite van de klim wil nemen: Camping Burg-Lahneck

We staan met iets minder goede moed op, na een nacht regen. Als we alles aan het inpakken zijn wordt het droog, en we zien zelfs even de zon. Als de fietsen zijn opgepakt is de zon alweer verdwenen en het begint al snel weer te regenen. Het is koud (8-10 graden) en we spreken over de winterjassen, die thuis aan de kapstok hangen, over handschoenen met vingers en over wollen mutsen, terwijl we verder fietsen...
Na een paar uur zoeken we een restaurantje voor de koffie. het wordt een luxe kuurhotel, waar we uitdruipen en ontdooien met een grote kop warme chocolade. We bespreken een aantal opties:
- Doorgaan. Het zal toch geen drie weken blijven regenen?
- Onderzoeken of het elders in Duitsland beter weer is, en dan met de trein die kant op rijden en daar verder fietsen.
- Nu al de trein nemen naar Koblenz, en daar kamperen en afwachten.
We besluiten door te fietsen. Gelukkig kunnen we ons instellen op slechter weer: minder picknicken en zelf koken, maar gewoon lekker in cafés en restaurants eten als het slecht weer is. En verder het beste ervan maken. We fietsen door langs de Rijn. Toch al niet onze favoriete omgeving, grote rivier, veel verkeer, maar met dit weer ook nog eens triest, koud en weinig zicht...
Als een deel van de route is omgelegd door het hoge water, wordt het er wel leuker op, door de stadjes is toch wat afwisselender (en zwaarder) dan steeds langs de rivier. Op sommige plekken staat het water aan de rand van het fietspad. Als we bij Koblenz zijn, lijkt het wat droger te worden. Om 15.00 uur rijden we Lahnstein binnen, de monding van de Lahn. We zoeken daar een camping voor twee nachten, we willen dit stadje morgen wat uitgebreider bekijken en zijn inmiddels ook wel aan een rustdag toe.
We kiezen uit de vier opties de Wolfsmühle, een camping bij de rivier, 2 km. buiten het stadje. De andere optie is de camping bij het slot bovenop de berg, maar dat lijkt ons niet handig, elke keer omhoog en omlaag met de fietsen. Deze camping heeft een restaurant en een wasdroger, dus kunnen we vandaag en morgen mooi al ons natte goed drogen. Na een schnitzel in het restaurant van de camping liggen we vroeg in bed, we zijn moe, het is koud en er valt regelmatig een bui.Naar boven


Vrijdag 24 mei 2013

Vandaag dus een rustdag. We worden wakker zonder regen, dat is een goed voorteken hopen we. Na ontbijt (op het lege terras van het campingrestaurant) gaan we de stad in. We fietsen naar de Globus (grote supermarkt) en kopen daar een lange broek voor mij. (ik was optimistisch en had maar 1 lange broek bij me, dat is dus niet voldoende met dit weer). We laten de fietsen daar staan, en lopen door het stadje. Mooie resten van de stadsmuur, diverse poorten en torens, vakwerkhuizen, de Lahn, de Rijn, prachtig stadje. Na een ijsje in de zon op het terras (het is bijna niet te geloven) klimmen we omhoog naar het slot. Een mooi gerestaureerde voorgevel verbergt een authentiek kasteel, waarbij het persoonlijke verhaal van de gids de belevenis compleet maakt. We lopen ook even over de camping bij het slot, prachtig, maar gezien de helling naar boven zijn we blij dat we niet voor deze camping hebben gekozen. We lopen weer naar beneden, doen boodschappen en fietsen terug naar de camping. Daar zitten we in de zon te genieten van de wijn met tapas die we gekocht hebben. Ik kook uitgebreid pasta met pesto, maak een salade met tomaatjes, en we eten smakelijk. Jammer is wel dat we heen en weer blijven lopen: af en toe valt er een buitje, terwijl het over het algemeen zonnig is geweest vandaag...
We eten dus wel buiten, met een trui aan, het is maar een graad of 12 vandaag, en als de zon weg is, gaan we snel naar binnen: koud! Lekker dagje zo, en we gaan zo slapen: morgen weer verder.Naar boven


Zaterdag 25 mei 2013

traject: LahntalRadweg van Lahnstein naar Limburg an der Lahn, 64,2 km.
Camping: Lahncamping Limburg
op loopafstand van de altstadt en de dom.
15,80 EUR, douche 1,00 EUR.

Bij het opstaan is het droog, en hangt er veel nevel op de heuvels. Gelukkig klaart het snel op en na een uurtje was alles opgetrokken en zien we de blauwe lucht. De lange broek kan uit, we genieten van het mooie weer bij het wegrijden. Eerst langs de Globus voor lunchspullen, en dan de Lahn stroomopwaarts. We rijden langs en door allerlei mooie en minder mooie stadjes, bijna allemaal met een Oranje-Nassau-verleden, we zien veel kastelen en burchten, en vrijwel altijd is de rivier in zicht, vol met hoog water. Een leuk bronnen-kurort (Bad Ems) waar we het bronwater proeven (vies!) Door Nassau (valt tegen) en Diez (mooi stadje). De route raadt aan om een stukje trein te nemen (route is nog niet klaar en alternatief is erg steil) en dat doen we dus. We rijden nog omhoog naar een mooi klooster bij Obernhof, en terwijl het steeds donkerder wordt rijden we door tot Limburg am Lahn. Een stad met een grote dom met 7 torens, en een mooi oud binnenstadje. We zetten snel op, nemen een douche en gaan de stad in. Rondje lopen, Dom bekeken, pizzeria. Weer op tijd in bed, en het miezert als we gaan slapen...Naar boven


Zondag 26 mei 2013

traject: LahntalRadweg van Limburg a/d Lahn naar Leun, 55 km.
Camping: Berg-camping Leun Camping am Berg Leun
Verouderde camping, Gaststätte sinds 2010 gesloten.
10,00 EUR.

En weer worden we wakker na een hele nacht regen. We balen en blijven liggen, maar dat helpt ook niks natuurlijk... Dus gaan we maar in de tent koffie zetten, ontbijten en inpakken. Eigenlijk gaat dat best, alleen het inpakken van de tent zelf kan niet in de tent... We stappen bij lichte regen op de fiets, jammer van de mooie route. Een aantal mooie kerken, burchten en kastelen ligt prachtig in het landschap, maar met dit weer zie je daar weinig van. Ik maak wel een aantal foto's. Het blijft regenen, dus koffie in een hotelletje. We rijden door tot Weilburg, mooi stadje, waar een dorpsfeest in het water is gevallen. Het mijnmuseum is open en gratis toegankelijk, en de nagebouwde mijngangen onder het museum zijn erg leuk om even te bezoeken. Alleen al omdat het binnen niet regent. De nagebouwde mijnschachten en -gangen zijn dan een leuke bonus. We rijden door naar Leun, waar een Zeltfeld zit (met alleen mobiele toiletten en geen douche) maar ook een camping Am Berg. Dat is echt zo, bovenop, maar we komen boven in de eerste versnelling. De camping blijkt vrijwel verlaten, geen receptie, niemand aanwezig, en we besluiten de boel op te zetten naast een overkapping waar we droog kunnen koken en zitten. Als we zijn opgesteld komt er iemand naar buiten, en gelukkig mag het, hoewel we niet op het goede veld staan. Volgens ons komt hier nooit iemand kamperen en wordt de camping alleen gebruikt voor seizoensarbeiders en arbeidsmigranten uit het oosten, maar we klagen niet: droog, toilet en douche, mooi uitzicht.Naar boven


Maandag 27 mei 2013

traject: LahntalRadweg van Leun naar Marburg, 72,1 km.
Camping: Lahnaue
Op ca 10 min lopen van de Altstadt. Gezellige studentenstad
15,00 EUR incl. douche
Bij de camping geluidshinder van drukke weg/spoor

We staan op na weer een hele nacht regen, maar nu lijkt het even droog te zijn. Tijdens het ontbijt en het inpakken zien we zelfs blauwe lucht, en als we even onderweg zijn kunnen de lange mouwen vervangen worden door korte, en is het gewoon lekker zonnig weer.
Het hoge water van de Lahn zorgt soms voor omwegen. Niet overal staan de bordjes, dus we moeten soms kiezen tussen terug fietsen of er doorheen fietsen. Na 1 keer tot over de assen door het water (lang leve de waterdichte fietstassen) kiezen we meestal voor de omweg.
We picknicken onderweg, rusten op een bankje, heerlijk buiten. Een mooie route tussen de rivier en het spoor, soms langs de oevers, soms door het boerenland. We komen regelmatig andere fietsers tegen, waar we af en toe leuke gesprekken mee voeren over het weer en het hoge water. Na de boodschappen zetten we de tent op op een camping in Marburg. Het is nog vroeg, dus na een douche gaan we lekker de stad in. Marburg is een universiteitsstadje, wat een mooie sfeer geeft. We lopen naar de burcht, door de stad en drinken een goed glas wijn op een terrasje.
Rustig terug naar de camping en niet zo vroeg in bed deze keer.Naar boven


Dinsdag 28 mei 2013

Traject: LahntalRadweg van Marburg naar Bad Laasphe, 55,5 km.
Camping: Bad Laasphetal
Kleine camping met eigen sanitair per plek.
15,00 EUR, incl. privé sanitair.

We staan op na een onrustige nacht, de verkeersweg maakt hier wel erg veel lawaai, vinden we. Het is nog niet helemaal helder, weer een hoge nevel tegen de heuvels, die de zon tegenhoudt. Maar na ontbijt en inpakken is de zon er ook, en we vertrekken met goede zin. Het is een heerlijke dag, mooie afwisselende route, mede door het omrijden vanwege ondergelopen fietspaden. We rijden over smalle landweggetjes en autovrije fietspaden slingerend door het dal. We hoeven vandaag niet ver, we willen naar het laatste stadje met een station in het Lahndal, en dat is Bad Laasphe, maar een kleine 50 km. van Marburg. We zijn dus vroeg, en nemen de tijd om de treinmogelijkheden te bekijken, boodschappen te doen en de camping te vinden. Op het station helpt een vriendelijke dame ons. We kunnen naar Hann. Munden voor 78 euro, gewoon kaartje. Maar ze wijst ons op een regio-dagkaart, dan kost het maar 32 euro... Dat scheelt! Dan naar de camping, een mooie rustige camping in het Laasphe-dal, waar we voor 15 euro een plek krijgen met eigen sanitair. Decadente luxe. ;-)Naar boven


Woensdag 29 mei 2013

met de trein van Bad Laasphe naar Hann. Munden (geen track)
Camping: Grüne Insel Tanzwerder
Camping was eigenlijk gesloten ivm Hochwasser, maar omdat wij met onze fietsen nog over het bruggetje van de sluisdeur konden, mochten we toch nog een nachtje op de camping staan.
17,00 EUR, douche 1,00 EUR.

Voor de verandering worden we weer eens wakker met regengetik op het tentdoek. Gelukkig hebben we vandaag een treindag gepland, de regen deert ons niet zo erg. Omdat de trein pas in de middag vertrekt, nemen we de ochtend om het stadje te bekijken, ondanks de regen. Het kerkje is open, en we hebben een verrassend gesprek met een van de gastheren over de bouw van de kerk, maar ook over de gemeenteopbouw, over teruglopend kerkbezoek, over hoe je de jeugd bij de kerk kunt betrekken enz. Leuk!
We zijn op tijd op het station en ondanks een moeilijke overstap (geen lift, verbouwingen, tassen en fietsen apart trap op en af sjouwen) missen we geen overstap en zijn we eind van de middag in Hann. Munden. Dat blijkt, zelfs in de regen, een prachtig stadje. De camping ligt op een eilandje, bereikbaar via een overgelopen sluisje of afgesloten draaibrug. De camping is dan ook gesloten, maar ik doe alsof ik gek ben, zie er mensen lopen en wring mijn fiets over het sluisje. Na een opmerking over niet kunnen lezen mogen we, als 'richtig dapperen' toch een plekje zoeken, gelukkig maar, een andere camping is er niet in de omgeving.
We drinken en eten in de stad terwijl het blijft regenen. Gutes Burgeressen, staat er op de menukaart, en dat is het ook. Met de plaatselijke bevolking praten we over het weer, hoogwater en hun nog net niet ondergelopen huizen. Terug op de camping even een boek en dan slapen, zachtjes tikt de regen op het tentdoek...
Morgen maar even langs de Tourist-info om te vragen hoe het verderop langs de Weser zit met het hoogwater, de campings en de fietspaden: is de Weser-route te fietsen?


Naar boven


Donderdag 30 mei 2013

Traject: WeserRadweg van Hann. Munden naar Höxter, 71,5 km.
Camping: Wesercamping Höxter
12,00 EUR, douche 0,50 EUR.

De Tourist-info had niet veel informatie. De campingbeheerder wel: een groot deel van de west-oever is ondergelopen, maar de oost-oever is grotendeels begaanbaar, met een paar omleidingen die best goed staan aangegeven. We lopen nog even door het mooie stadje, en gaan dan op pad. De route is mooi, grotendeels berijdbaar. Soms gaan de omleidingen flink omhoog de heuvels over, maar dat geeft ook wel heel mooie routes en uitzichtpunten over de rivier, we genieten volop. We fietsen vandaag met mooi weer (halfbewolkt, niet koud, weinig wind), het is een genot om op de fiets te mogen zitten. Na ruim 70 km. vinden we in Höxter een camping. Een mooi plekje bij een grote open partytent: het eigenlijke tentveld staat volledig onder water. We eten een lekkere maaltijd in het restaurantje, en pakken de kaarten erbij: hier verlaten we de Weser en gaan via de R1 westwaarts terug richting NL. Dan naar bed, lekker slapen na een mooie dag!Naar boven


Vrijdag 31 mei 2013

traject: EuropaRadweg R1 van Höxter naar Stukenborg-Schloss Holte, 81,3 km.
Camping: Am Furlbach
13,50 EUR, douche 0,50 EUR.

Vanochtend werden we wakker met: regen! Het wordt zo onderhand wat eentonig, vinden we. We kunnen gelukkig in de party-tent ontbijten en inpakken, dat is droog. om 09.30 fietsen we met regen, grijs weer en tegenwind weg. Gelukkig fietsen we een prachtige route, een deel van de R1, De Europa-route van Boulogne sur Mer (FR) naar St. Petersburg. De mooie doorkijkjes hebben met dit weer de sfeer van 50 tinten grijs, ook nat maar veel kouder. Gelukkig klaart het op in de middag en komt de zon erbij, dan genieten we pas echt van de prachtige route. Na zo'n 80 km. zien we een camping. Het is laat zat, bijna 18.00 uur, en we stoppen. We hebben onderweg boodschappen gedaan dus kunnen we na opzetten en douchen meteen koken. M1 maakt goulash, lekker!Naar boven


Zaterdag 1 juni 2013

Traject: EuropaRadweg R1 van Stukenborg naar Warendorf, 88,3 km.
Camping Hermann Alsman (geen website).
13,00 EUR, douche 0,50 EUR.

Een rustige, normale dag vandaag. mooie route door bos en veld. Ruim 85 km. redelijk vlak, grijs weer met in de ochtend wat miezer, in de middag gelukkig droog. Tegenwind. In Warendorf camping gevonden. We eten in de stad, het is gewoon koud buiten. Als de verwachtingen kloppen, wordt het morgen beter weer. We eten wat en lopen even door de oude stad, mooi!Naar boven


Zondag 2 juni 2013

Traject: EuropaRadweg R1 van Warendorf naar Havixbeck, 55,7 km.
Vroegtijdig moeten stoppen ivm fietspech (gebroken ketting).
Noodgedwongen in B&B: Ferienwohnung Heiter
74,00 EUR incl. ontbijt.

Als we opstaan is het koud, bewolkt en winderig, maar wel droog. We fietsen weg met tegenwind. Het blijft waaien, maar de zon komt erbij en dat is heerlijk. Bij Munster is het nog fris, maar wel prachtig weer. We lopen even de binnenstad door, en drinken koffie. We fietsen verder langs mooie paden, kleine kasteeltjes en door het bos. Onderweg komen we een gestrand groepje tegen: kapot ventiel. Ik kan ze helpen met mijn reserve-ventiel. Mijn fiets begint te tikken en ik hoor en voel dat de ketting moet worden opgespannen. Dat denk ik tijdens de lunch even te kunnen doen, maar dat gaat mis: mijn ketting breekt... Loopfietsend naar Havixbeck, 4 km. verderop, waar wel een fietsenmaker is (die natuurlijk op zondag is gesloten) maar geen camping.
Dat wordt voor 1 nacht een B&B. Is dus inderdaad niks voor ons, we missen de vrijheid. ;-)
We eten in de stad. Gelukkig blijft het weer mooi, dat scheelt al veel.Naar boven


Maandag 3 juni 2013

Nadat de fiets gemaakt is gaan we verder via EuropaRadweg 1 en Vechtetalroute(lf16) van Havixbeck naar Haddorf, 71 km.
Camping: Haddorfer Seen
16,00 EUR incl. douche.
mooi ruim tentenveld binnen de omheining.

Opstaan, na uitgebreid ontbijt in de B&B rekenen we af. Waar we gerekend hadden op 30 euro per kamer, blijkt het 30 euro per persoon te zijn. Dat scheelt flink... Maar goed, door naar de fietsenmaker. Het is een klein bedrijf, meester en leerling, met een vreselijk rommelige werkplaats. Maar hij krijgt het wel voor elkaar om een nieuwe ketting te plaatsen en de tik, die uit het pedaal komt, wordt opgelost door de pedalen te vervangen. Ik kan weer verder.
Om 11.15 fietsen we weer, en we rijden met tegenwind en volop zon naar het noorden. We hebben besloten dat we de R1 verlaten en langs de Vechtetalroute (In Nederland wordt dat de LF16, Vechtdalroute) naar het noorden te fietsen. We hebben tijd zat, nog 6 dagen om thuis te komen.
Door een mooi, glooiend landschap fietsen we tegen de wind in. Gelukkig is het zonnig en het wordt langzaam warm. lekker! Na 70 km. vinden we het genoeg. De grote camping aan het meer heeft een prachtig tentenveld, we staan tussen de dennenbomen en konijnen. Het veld is alleen voor ons, verder geen tentkampeerders. We beginnen de avond met een biertje in de bistro, en M1 haalt frites terwijl ik de rest kook (zuurkool met paprika en gehaktballen in jus) We nemen nog een biertje en lopen daarna het natuurgebied even door. Prachtig stuk heide, met meertjes en heel veel konijnen, heerlijk wandelen. We genieten vanavond van de rust en de vakantie.Naar boven


Dinsdag 4 juni 2013

Traject Vechtetalroute(lf16) van Haddorf naar Hoogstede, 73,1 km.
Camping Weustehof
20,00 EUR incl. douche.

Na de wandeling van gisterenavond vanochtend wat langer blijven liggen. Het weer is zo mooi dat ik voor het eerst mijn jas in de kledingtas durf te laten. Het is zonnig en de wind is wat gaan liggen, heerlijk fietsweer!
Het is af en toe wat zoeken naar de route, maar dat geeft niet, we vinden steeds een mooie route de goede kant op. Mijn voeten moeten wennen aan de veel smallere pedalen, dat valt niet mee. Verder heb ik om te kunnen loopfietsen mijn zadel naar beneden gezet, en die moet weer op de goede hoogte. Ik weet niet welke dat is, dat wordt dus de hele dag zadel verstellen, en zorgt ook voor zadelpijn.
We fietsen een schitterende route, smalle wegen, fietspaden, bruggetjes, verhard en onverhard. We kruisen steeds de Vecht, en bereiken de Nederlandse grens zonder die te passeren. We blijven nog even in Duitsland. Na de LF16 gaan we verder over de Saksenroute (LF14) richting het noorden, tot aan Groningen, en dan gewoon terugfietsen tot vrijdagavond, en zaterdag met de trein verder terug. Dan hoeven we het laatste, overbekende, stuk naar huis niet te fietsen.
Gelukkig is het nog niet zover, we hebben nog een paar dagen. We vinden in Hoogstede een Duitse SVR-camping. Direct aan de Vecht, met volop zon genieten we van het kamperen.Naar boven


Woensdag 5 juni 2013

Traject Vechtetalroute (lf16) en Saksenroute(lf14) van Hoogstede naar Drouwen, 87,2 km. Camping: Balingshoek, o nee, Alinghoek
16,00 EUR, douche gratis.

We worden wakker van een heel aparte wekker: de trein fluit hard om 06.50 uur. Nou ja, het zonnetje schijnt, we nemen alle tijd om te ontbijten en in te pakken en rijden om 09.00 uur weg. Het is een prachtige route langs Saksische boerderijtjes, door esdorpjes en langs de olievelden met jaknikkers. We gaan hier de grens over en zijn weer in Nederland. We rijden noordwaarts over de Hondsrug. De LF's zijn hier af en toe omgelegd om met de knooppunten overeen te komen, waardoor de kaart niet altijd meer klopt met de bordjes en de meeste dorpskernen (met winkels) worden overgeslagen. Wij vinden dat jammer.
We rijden langs de Hunebedden naar het noorden, en bij een van die hunebedden spreken we Marie, een professionele verhalenvertelster uit Bretagne, die om inspiratie op te doen een half jaar door Europa fietst, van Bretagne naar St. Petersburg. We komen haar later op de camping weer tegen.
We eten een maaltijdsalade, genieten van de zon, helpen Marie met kokend water (haar dompelaar is kapot) en liggen weer op tijd in bed.Naar boven


Donderdag 6 juni 2013

Traject LF 14 (Saksenroute) en LF9 (NAP) van Drouwen, via Groningen, naar Appelscha, 98,2 km. Camping Alkenhaer
15,20 EUR, warm water en douche per eenheid op tegoedsleutel.

We staan op tijd op, het zonnetje schijnt en we hebben er zin in. We helpen de storyteller aan een litertje kokend water voor de koffie en haar thermoskan en gaan dan op pad naar het noorden. Het gaat vlot, en we lunchen in Groningen onder de Martinitoren. We rijden daarvandaan de LF9 (NAP-route) terug naar het zuiden. Prachtige route, vooral het stuk door het Fochteloërveen, met wollegras, hei en vennetjes, is genieten.
We zoeken een camping bij Appelscha, en eten daar 's avonds saté met frites. En weer op tijd in bed.Naar boven


Vrijdag 7 juni 2013

Traject: LF9 van Appelscha naar Zwolle, vandaar met de trein naar Almere. 90,7 km. gefietst. Camping: Natuurkampeerterrein De Kemphaan
14,00 EUR, douche gratis.

Lekker uitgeslapen. Prachtig weer, dus dat wordt weer genieten vandaag. We rijden kronkelend richting Zwolle, wat toch verder is dan we denken, omdat de route nu eenmaal niet rechtstreeks loopt... In Nijeveen boodschappen, onderweg lekker picknicken, en we besluiten door te rijden naar Zwolle en daar vandaag nog de trein te nemen naar Almere, om de laatste nacht daar te staan en dan bij mijn zus de auto op te pikken. We kunnen dan met de fietsen achterop zaterdag gewoon naar huis rijden, en hoeven niets meer te regelen om de auto thuis te krijgen.
Het weer is weer mooi, de route ook, en om 17.00 rijden we Zwolle binnen. Het station vinden is nog even moeilijk, maar verder loopt het gesmeerd en om 18.30 uur staan we op het natuurkampeerterrein de Kemphaan in Almere, waar we heel snel opzetten zodat we lekker pannenkoeken kunnen gaan eten (keuken sluit om 20.00 uur) We bellen zus, die meteen op de fiets naar ons toekomt. We hebben nog een gezellige avond en liggen er laat in.Naar boven


Zaterdag 8 juni 2013

De vakantie zit erop. Inpakken, op de fiets naar zus, waar we lunchen. Daarna ziekenbezoek en naar huis. Een heerlijke vakantie, ondanks het vele slechte weer. Dat blijk je snel te vergeten als het de laatste week gewoon prachtig weer wordt... We hebben ruim 1400 km. gefietst, en volgend jaar gaan we zeker weer fietsen!


Naar boven


(c)PM3 juni 2013
Peter Polling