vlag

Saté boemboe koening

vlag

Een lekkere rundvleessaté, die zonder saus gegeten hoort te worden, omdat zij van zichzelf al voldoende gekruid is.


Ingrediënten:
500 gram mals rundvlees 3 kemirienoten 2 sjalotjes
2 teentjes knoflook 2 ontpitte lomboks 1 theel. trassi
1/2 theel. ketoembarpoeder 2 theel. koenirpoeder (koenjit) 1 mespunt laospoeder
1 theel. asem (tamarinde) 1 theel. Goela-Djawa 1 à 2 theel. zout
2 eetl. boter 100 gr. santen (ca. 1/6 blok)

Bereidingswijze:
Vlees in dobbelsteentjes snijden. Kemiries met fijngesneden sjalotten, knoflook en lombok kneuzen. Voeg toe de trassi, ketoembar, koenir, laos, asem, Goela-Djawa en zout.
Dit geheel in boter fruiten (dus niet het vlees!), kopje heet water toevoegen, santen erin smelten, laten doorsudderen op zacht vuur, totdat er een 'olielaagje' op schijnt te komen en het een beetje papperig wordt. Het mag niet droog worden.
Pan van het vuur nemen, het vlees erin mengen.
Nu 1 uur laten marineren, daarna aan 8 satéstokjes rijgen, en boven een houtskoolvuurtje (of onder de grill) roosteren. Een goed alternatief is om het vlees eerst even in een aparte pan aan te braden totdat het gaar is, en het dan aan de stokjes boven de gasvlam te roosteren.
SELAMAT MAKAN!