vlag

Couscous

vlag

Couscous is niet moeilijk te maken, als je aan de juiste ingrediënten kunt komen. Deze versie komt uit de Marokkaanse keuken.

Ingrediënten:
lamsvlees Merguez worstjes (marokkaanse slager) 3 grote uien
4 knollen 2-3 teentjes knoflook 3-4 flinke tomaten
3-4 kleine courgettes 1 kopje kikkererwten (blik) 5 flinke wortelen
Evt. stukken rode pompoen 1/2 kopje olijfolie 100 gr. roomboter
1 theel. gemalen kaneel 2 eetl. harissa zout en peper
ong. 700 gr. couscous

Bereidingswijze:
Begin met de couscous: doe die in een grote schaal en giet er hetzelfde gewicht aan water op waar 10 gr zout per liter in zit, en een scheutje olijfolie. Meng het en laat het een paar minuten het water opnemen. Maak met een vork de korreltjes los en zet het weer weg. Giet wat olie in de stoompan en braad het vlees en de kipstukken aan. Doe dan de gepelde uien erbij die in grote stukken zijn gesneden en braad die even mee. Doe er dan 2 kopjes water bij, de kikkererwten, de kaneel en een kleine lepel harissa. Snij de knoflook in stukjes en doe die er ook bij. Deksel op de pan en op een zacht vuurtje 20-30 minuten laten stoven. Snij de wortelen en de knolletjes in vrij grote stukken en doe die er dan bij. Doe nu de couscous in het bovenste deel van de stoompan (eventueel eerst een stuk gaas op de bodem leggen) en plaats het op het onderste deel. Plaats het deksel erop, breng het aan de kook en laat het dan 20-30 minuten doorstomen. Maak de couscous los met een vork, giet er een kopje van het gezoute water overheen en roer dan de helft van de roomboter door de couscous. Als dit gedaan is, de bovenkant van de stoompan eraf nemen en op een bord laten rusten (ongeveer een kwartier). Doop de tomaten in kokend water en haal het vel er dan af. Snij ze open en verwijder de pitjes en snij ze in stukken. Snij de courgettes in de lengte in vieren en daarna in stukken. Doe tomaten en courgettes (en eventueel de brokken pompoen) bij de saus en het vlees. Zet de bovenzijde van de pan er weer op en laat het geheel nog een kwartier doorstomen. De merguez worstjes dienen in een koekepan gebraden te worden. 10-15 min. is wel voldoende. Doe de couscous in een grote schaal, doe de rest van de boter erbij en meng goed. Je kan dat doen met de hand (een rubber handschoen aantrekken! het is heet) of met een vork. Giet de saus in een sauskom en presenteer de groente en het vlees netjes in een andere schaal. In de couscous wordt meestal ook koriander (kruid of gemalen) verwerkt, maar niet als er lamsvlees in zit. Je kan er nog een bijlage bij doen van een mengsel van een kleine lepel harissa met een paar lepels van de bouillon en olijfolie.
EET SMAKELIJK!