Taai Taai |
Niet al te zoete koeken, die in Nederland vooral tijdens de Sinterklaastijd worden gegeten. Deze koeken zijn tevens geschikt om te versieren. Van hetzelfde deeg maakt men ook Pepernoten. Onderstaand recept is voldoende voor ongeveer 1 kg.
Ingrediënten:
700 gr. Lemaire- of volkorenmeel
1/2 eetl. zuiveringszout (drogist)
450 gr. half gekristalliseerde honing
200 ml. karnemelk (150 ml. bij gebruik bloem)
2 eieren (100 gr. zonder schil)
1 mespunt zout
1 1/2-2 eetlepels anijszaad
Bereidingswijze:
Meng in een ruime kom het meel met het zuiveringszout en maak er een kuiltje in. Klop de honing met melk, eieren, zout en anijs tot de honing niet meer klontert.
Giet dit mengsel in het kuiltje en roer alles vanuit het midden tot een glad deeg. Als het beslag te dik wordt voor de houten
lepel, werk dan met een deegspatel. Laat dit kleverige deeg, afgedekt met een stuk plastic, 12-14 uur op kamertemperatuur rusten.
Bestuif het werkvlak met ruim meel en rol het deeg uit tot een plak van 1/2 cm. dik. Om de koeken mooi glad te krijgen, kunt u de bovenzijde
met plactic afdekken tijdens het rollen. Snij of steek figuren uit het deeg en leg ze op een ingevette bakplaat. Bak kleine figuren ca. 10 min. midden in de oven op 175 graden C.,
grotere figuren naar verhouding langer. De koeken mogen niet echt bruin worden, alleen wat donkerder, anders worden ze te droog.
Van de deegrestjes kunt u pepernoten bakken.
EET SMAKELIJK!