Kwee lapis (spekkoek) |
Spekkoek is een lekkere taart in twee kleuren. Omdat je hem laag voor laag klaarmaakt, is het een ontzettend karwei, bijna een dagtaak. Maar als ie klaar is is ie prachtig, en zeer smakelijk, echt eer van je werk.
Ingrediënten:
30 eieren
30 eetlepels witte suiker
15 eetlepels witte bloem
500 gr. boter
1 1/2 eetlepel rode rijst (ang-khak)
olie
1 theelepel kruidnagelpoeder
1/2 theelepel kaneel
Bereidingswijze:
Verdeel de aangegeven ingredienten in twee porties. Roer in een kom 16 eierdooier met 20 eetlepels suiker door elkaar tot
een gladde boter. Doe er al roerend 8 eetlepels bloem door en bij kleine stukjes 250 gr. boter. Sla de 16 eiwitten tot schuim
en voeg die al roerend toe aan het beslag. Doe in de tweede kom de rest van de eierdooiers met 10 eetlepels suiker,
7 eetlepels bloem, de rode rijst, de specerijen en 250 gram boter. Maak hier eveneens een glad beslag van. De spekkoek
wordt laag voor laag gebakken. Leg eerst een laag van het ene beslag in een springvorm, laat deze goed gaar worden en leg dan de
andere laag erbovenop, na eerst de vorige laag met een kwastje olie te hebben bestreken. Prik zo nu en dan met een breinaald in
elke laag. Blijft er deeg aan hangen dan is het gebak niet gaar.
SELAMAT MAKAN!