vlag

Tajine met aubergine

vlag

Traditionele marikkaanse eenpansmaaltijd met aubergine, uit nl.culinair

Ingrediënten:
1 kg. aubergine 400 gr. schapenvlees 2 eetl. olie (voor het vlees)
4 eetl. olie (voor de aubergines) 3 teentjes knoflook 1 theel. gemberpoeder
1 theel. koenjit 1/2 theel. gemalen kaneel 1/2 theel. karwijpoeder
1 theel. versgemalen peper zout (voor de aubergines) 1 mespuntje zout (voor het gerecht)
100 gr. kikkererwten 2 kopjes water

Bereidingswijze:
Week de kikkererwten 24 uur voor en laat ze uitlekken. Snij het vlees in dobbelsteentjes van 3 cm. en snij de knoflook fijn. Verwijder kelk en steeltje van de aubergines. Was de vruchten en snij ze in plakken (2 cm dik). Strooi ruim zout over de plakken aubergine, schud ze goed om en laat ze 30 min. uitlekken in een vergiet. Spoel de plakken daarna af onder de koude kraan en dep ze droog met een schone theedoek. Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan op matig hoog vuur. Voeg het vlees toe met de knoflook, gemberpoeder, koenjit of saffraan, kaneel, karwij en het zout en bak alles 5 min. (regelmatig omscheppen). Doe de kikkererwten er het water erbij. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat het met het deksel op de pan ong. 60 minuten zachtjes koken (tot de kikkererwten zacht zijn). Als het vlees en de kikkererwten bijna gaar zijn: verhit 4 eetlepels olie in een ruime koekepan op matig hoog vuur. Bak hierin de plakken aubergine aan beide kanten bruin. Laat de plakken uitlekken op keukenpapier. Leg de plakken aubergine op het vlees en laat alles nog 15 minuten zachtjes koken tot het kookvocht is ingedikt. Schep alles voorzichtig over op een platte schaal en giet het kookvocht erover heen. Serveren met gekookte aardappelen of een eenvoudige couscous.
EET SMAKELIJK!