Tajine van aubergine met oker |
Nog een versie van dit traditioneel Marokkaanse gerecht, met oker. uit nl.culinair.
Ingrediënten:
1 kg. courgette
150 gr. okers
400 gr. lamsvlees
4 eetl. boter
1 ui
1 theel. koenjit
1/2 theel. chilipoeder
1 theel. versgemalen peper
1 mespuntje zout (voor het vlees)
1 mespuntje zout (voor de courgette)
1 kopje water
Bereidingswijze:
Snij het vlees in vier stuken en snipper de ui fijn. Verwijder het stukje stengel bovenop de courgette. Schrap de schil
van de courgette, snij de courgette in de lengterichting door midden. Snij de helften in stukjes (2 cm). Was de stukjes
courgette en laat ze uitlekken in een vergiet. Spoel de okers af en verwijder de uiteinden. Verhit de boter in een
braadpan op matig hoog vuur. Voeg het vlees, de ui, koenjit of saffraan, chilipoeder, zwarte peper en zout toe. Bak het
vlees bruin (regelmatig omscheppen) en doe er dan 1 kopje water bij. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat met
het deksel op de pan 60 min. koken (het vlees moet uit elkaar vallen). Schep het vlees uit de pan en leg apart. Doe de
courgette en 1 mespunt zout erbij, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 10 min. zachtjes koken.
Intussen: leg de okers in een pan met 1/2 kopje van het kookvocht (uit de courgette-pan). Breng aan de kook, draai het
vuur laag en kook de okers in 15 min. gaar. Doe het vlees bij de courgette, schep voorzichtig om en laat doorwarmen.
Serveren op een platte schaal met het vlees en de courgette in het midden, de okers erom heen en alles overgoten met het
kookvocht (ook van de okers). Serveren met een eenvoudige couscous of gekookte aardappels.
EET SMAKELIJK!