vlag

Tajine van aubergine met oker

vlag

Nog een versie van dit traditioneel Marokkaanse gerecht, met oker. uit nl.culinair.

Ingrediënten:
1 kg. courgette 150 gr. okers 400 gr. lamsvlees
4 eetl. boter 1 ui 1 theel. koenjit
1/2 theel. chilipoeder 1 theel. versgemalen peper 1 mespuntje zout (voor het vlees)
1 mespuntje zout (voor de courgette) 1 kopje water

Bereidingswijze:
Snij het vlees in vier stuken en snipper de ui fijn. Verwijder het stukje stengel bovenop de courgette. Schrap de schil van de courgette, snij de courgette in de lengterichting door midden. Snij de helften in stukjes (2 cm). Was de stukjes courgette en laat ze uitlekken in een vergiet. Spoel de okers af en verwijder de uiteinden. Verhit de boter in een braadpan op matig hoog vuur. Voeg het vlees, de ui, koenjit of saffraan, chilipoeder, zwarte peper en zout toe. Bak het vlees bruin (regelmatig omscheppen) en doe er dan 1 kopje water bij. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat met het deksel op de pan 60 min. koken (het vlees moet uit elkaar vallen). Schep het vlees uit de pan en leg apart. Doe de courgette en 1 mespunt zout erbij, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 10 min. zachtjes koken.
Intussen: leg de okers in een pan met 1/2 kopje van het kookvocht (uit de courgette-pan). Breng aan de kook, draai het vuur laag en kook de okers in 15 min. gaar. Doe het vlees bij de courgette, schep voorzichtig om en laat doorwarmen. Serveren op een platte schaal met het vlees en de courgette in het midden, de okers erom heen en alles overgoten met het kookvocht (ook van de okers). Serveren met een eenvoudige couscous of gekookte aardappels.
EET SMAKELIJK!