Tajine van kardoen |
Een variatie op het traditionele Marokkaanse gerecht, uit nl.culinair
Ingrediënten:
1 1/2 kg. kardoen
400 gr. lamsvlees
3 eetl. olie
1 teentje knoflook
1 theel. gemberpoeder
1 theel. koenjit
1/2 theel. zout
1 eetl. azijn
1 theel. bloem
100 gr. kikkererwten
1 kopje water
Bereidingswijze:
Week de kikkererwten 24 uur voor en laat ze in een vergiet uitlekken. snij het vlees in blokjes van 2 cm. en snij de
knoflook fijn. Snij de ribben van de kardoen los, verwijder het bladgroen en schrap alle vezeltjes en bladresten van de
ribben. Snij de ribben in stukken van 5 cm en leg ze in ruim water met de azijn (tegen het verkleuren). Verhit de olie
in een braadpan op matig hoog vuur. Doe het vlees, de knoflook, gemberpoeder, koenjit of saffraan en de kikkererwten erbij.
Bak alles 10 min. (regelmatig omscheppen). Doe het water erbij, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat het 15 min.
zachtjes koken met het deksel op de pan. Haal de kardoen uit het azijnwater en doe het bij het vlees. Breng aan de kook,
draai het vuur laag en laat met het deksel op de pan 60 min. zachtjes koken. Meng de bloem met wat water, voeg dit bij het
gerecht en schep voorzichtig om. Laat nog 5 min. zachtjes koken totdat de saus gebonden is. Serveren op een platte schaal
in het kookvocht met een eenvoudige couscous of gekookte aardappelen.
EET SMAKELIJK!