Vlaamse ontbijtkoek |
Ontbijtkoek: Als je Nederlands kunt lezen, weet je waarschijnlijk ook wel wat het is. Lekker met een lik boter bij een kop thee
Ingrediënten:
400 ml. melk
500 gr. ongezeefd roggemeel (of 500 gr. tarwe en rogge gemengd)
200 gr. bruine suiker
200 gr. honing
2 eetl. vruchtengelei
3 eieren
1/2 pakje bakpoeder
1/2 eetl. kaneel
een beetje anijspoeder
1 mespunt zout
Bereidingswijze:
Doe het meel in een kom en strooi er het zout, de suiker, en de bakpoeder over. Meng er vervolgens de gelei,de honing
en de eierdooiers doorheen. Maak de melk lauw en giet deze al roerend bij het meel,tot al het vocht is opgenomen. Strooi er
vervolgens de kaneel en het anijspoeder bij en roer. Klop het eiwit stijf. Schep dit door het deeg. Smeer een vorm met
boter en bestuif met bloem. Doe het deeg in de vorm en zet deze afgedekt met een doek op een warme plaats te rijzen
gedurende 20 minuten. Laat in een voorverwarmde oven bakken gedurende 1 uur op 190 C in een gesloten vorm. Neem na 20
minuten het deksel eraf en laat bruin bakken. (Gewoonlijk wordt voor het bakken van ontbijtkoek een vorm gebruikt met
deksel. U kunt ook een vuurvaste schotel met deksel gebruiken ofwel de vorm afdekken met ovenpapier.)
EET SMAKELIJK!