Bogrács Gulyás (1) |
Echt Hongaarse, maar wat versimpelde versie van dit beroemde gerecht. Bij goulash hoor je echt Csispetke te serveren
Ingrediënten:
500 gr. KALFSschenkel
80 gr. reuzel (onmisbaar)
200 gr. uien
20 gr. Hongaarse paprikapoeder
20 gr. zout
1 gr. komijn
2 teentjes knoflook
600 gr. aardappel
100 gr. puntpaprika's
80 gr. vleestomaten
Bereidingswijze:
Het vlees in stukjes snijden. De reuzel in een grote smoorpan, het
liefst van gietijzer, (een grote rvs-pan met dikke bodem volstaat ook, ik neem niet aan dat jullie allemaal zo'n hangketel
in huis hebben) laten smelten en de fijngehakte ui erin laten zweten en goudkleuren. Van het vuur af de paprikapoeder
toevoegen. Goed roeren en een beetje water toevoegen. Terug op het vuur zetten, vuur op hoog. Het vocht laten verdampen
en de uien licht bruin laten worden. Het vlees dan toevoegen met het zout, goed doorroeren en het vuur zachtzetten. Als
het vlees goed rondom is gebakken en de vleessappen gestold de komijn en de gehakte knoflooktenen toevoegen. Goed roeren
en net genoeg water toevoegen dat het vlees zichtbaar blijft. Snij de geschilde aardappelen in kleine blokjes en zet ze in
koudwater apart tot gebruik. Snijd de puntpaprika's en de tomaten in stukjes. Als het vlees bijna zacht is geworden, het
vocht reduceren op wat hoger vuur. Alles opnieuw goed goudbruin laten worden. Voeg dan de aardappelblokjes, de groen/gele
puntpaprika's en laat het geheel goed aanfruiten. Voeg dan 1 liter water toe, breng aan de kook, voeg de tomaten toe,
verlaag het vuur en laat het geheel nog minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen. Als de aardappelen gaar zijn, de csipetke
toevoegen en nog 2-3 minuten laten door koken. Controleer op smaak en voeg zonodig wat zout en hete paprika (specerij) toe.
Zeer warm en licht pikant serveren.
EET SMAKELIJK!