Gulyás leves (2) |
Een van de vele varianten van dit traditionele Hongaarse gerecht.
Ingrediënten:
300 gr. runderschenkel
30 gr. reuzel
1 grote ui
1/2 theelepel Hongaarse paprikapoeder
zout
vers gemalen peper (of hele korrels)
1 middelgrote wortel
1 middelgrote koolraap
1-2 milde groen/gele puntpaprika's
500 gr. aardappels
1/2 theel. karwijzaad
Bereidingswijze:
Snipper de ui, snij de wortel en koolraap in blokjes en snij de paprika's in de lengte in twee. Vlees en aardappels in
blokjes snijden. In een grote smoorpan de uien in de reuzel laten zweten en goud kleuren (niet bruin laten worden dus!).
Van het vuur af, het vlees, de paprikapoeder, zout en 1200 ml. liter water toevoegen. Plet de peperkorrels
(of gebruik vers gemalen peper) en doe deze met de karwijzaden in een kleine thee-ei (te koop bij de meeste huishoudzaken,
ideaal voor losse thee maar ook voor het gebruiken van kruiden en specerijen die later uit het gerecht gehaald moeten
worden) en doe het thee-ei bij het vlees. Laat het geheel op zacht vuur pruttelen. Na 30 minuten de wortels, de koolraap en
de puntpaprika's toevoegen. Na minimaal nog 30 minuten (het vlees moet bijna zacht zijn), de aardappels toevoegen. Het
gerecht is klaar als alles goed zacht is. Het kan gelijk opgediend worden of afgekoeld en later weer opgewarmd.
Traditioneel wordt dit met verse boerenbrood gegeten en een schaaltje hete paprikapoeder (voorzichtig ermee beginnen!).
EET SMAKELIJK!