Jan in de zak |
Traditioneel Nederlands gerecht, jammer genoeg bijna verdwenen uit de Nederlandse huishoudens. Lekker hoor, vooral met stroopsaus!
Ingrediënten voor Jan in de Zak:
Ingrediënten voor Stroopsaus:
200 gr. bloem
10 gr. verse (of 5 gr. korrel)gist
2 kopjes lauwe melk
5 gr. zout
150 gr. krenten en rozijnen
1 ei
Bereidingswijze Jan in de Zak:
Meng de gist met een deel van de lauwe melk. Maak in de bloem, die met het zout is vermengd, een kuiltje. Breek het ei
daarin. Doe de aangemengde gist en de rest van de melk erbij en maak vanuit het midden roerend een glad beslag. Was de
krentenen de rozijnen en laat ze goed uitlekken. Roer ze door het beslag. Laat alles goed afgedekt op een warme plaats
gedurende drie kwartier rijzen. Schep het beslag nu in een katoenen zakje (een grote theedoek voldoet ook), dat aan de binnenkant met bloem is ingewreven.
De zak wordt nu zo dichtgebonden dat er wat speling overblijft om het beslag nog iets te laten rijzen. Leg op de bodem
van een pan met water een omgekeerd bordje om aanzetten te voorkomen, en breng het water aan de kook. Leg dan de zak in
het kokende water en laat het beslag in ongeveer anderhalf uur gaar worden. Haal dan de koek uit de zak en laat hem even
opdrogen op een warme plek. Jan in de zak wordt gegeten met boter en suiker of stroopsaus.
200 ml. melk
75 gr. stroop
20 gr. bloem
40 gr. boter
Bereidingswijze stroopsaus:
Maak van de bloem en een beetje koude melk een papje zonder klontjes. Maak het papje dunner door er al roerend wat van de
melk bij te gieten. Breng de rest van de melk aan de kook, giet er onder voortdurend roeren het papje bij en laat de saus
gaar worden. Vermeng deze dan met de boter en stroop en dien warm op.
EET SMAKELIJK!