Filosoof |
Ouderwetse benaming voor een lekkere ovenschotel. In sommige delen van Nederland noemen ze dit Jachtschotel. Filosoof is oorspronkelijk restverwerking maar kan natuurlijk ook worden gemaakt van een, 1 dag tevoren gebraden, riblap. Dit recept is door Tonny Leeflang gepost in nl.culinair: Bedankt!
Ingrediënten:
400 gr. gaar rundvlees
40 gr. vet van de braadjus
3 uien
2 teentjes knoflook
750 gr. gekookte aardappelen
zwarte peper (vers gemalen)
nootmuskaat
400 ml. bruin van jus, gezeefd
paneermeel
25 gr. boter
Bereidingswijze:
Snij het vlees in stukjes, de uien in ringen en hak de knoflook fijn. Snij de gekookte aardappels in plakken (je kunt ook
puree gebruiken). Verwarm de oven voor op 190 gr.C. Beboter een vuurvaste schaal. Bak in het vet van de jus de uien en
knoflook goudgeel. Leg aardappel, vlees, aardappel in deze volgorde in de ovenschaal, bestrooi elke laag aardappelen met
peper en wat nootmuskaat.Schenk de jus erover en laat even intrekken. Bestrooi de bovenkant met een dun laagje paneermeel
en verdeel hierover de boter in klontjes. Plaats de schaal 45 min. in de oven, de eerste 15 min. afgedekt met
alu-folie.
EET SMAKELIJK!