Pepernoten (3) |
Echt ouderwets recept voor deze traditionele sinterklaastraktatie. Uit nl.culinair
Ingrediënten:
700 gr. roggemeel
200 gr. rietsuiker
250 gr. honing of stroop
1,5 eetl. gemalen anijszaad
150 ml. karnemelk (bij honing 125)
mespuntje zout
gemberpoeder
2 eieren
Bereidingswijze:
Probeer om gemalen anijszaad te krijgen. Heel is het gemakkelijker te krijgen, maar het malen is een heel karwei: Ik raad het niemand aan!
Meng zoetmiddelen en karnemelk voorzichtig tot handwarm, en laat afkoelen. Doe de eieren en anijs erdoor, meng het door
roggemeel en zout. Kneden, gemberpoeder toevoegen en verder kneden. Maak dikke rollen van het deeg, snij in stukken en rol
tot bolletjes. Leg bolletjes tegen elkaar op ingevet bakblik. 10 min. op warme plaats laten rijzen. Tijdens rijzen krijgen ze door het tegen elkaar zitten de
karakteristieke vorm.
Bakken: Eerst 5 minuten op 225 graden C., dan 15-20 min. op 175 graden C.
Soms rijzen ze niet erg, wat gist toevoegen is dan wellicht een oplossing.
EET SMAKELIJK!