Waldorfsalade |
Internationaal vermaarde salade, bij vele gerechten te eten.
Ingrediënten:
250 gr. wit kippenvlees
250 gr. emmentaler
250 gr. bleekselderij
2 zoete appels
2 sinaasappels
150 gr. blauwe druiven
2 eetl. gehakte walnoten
12 halve walnoten
3 eetl. citroensap
1 eetl. azijn
10 eetl. noten-(of olijf-)olie
2 eetl. gehakte peterselie
1/2 theel. paprikapoeder
zout
versgemalen peper
Bereidingswijze:
Braad een kip gaar en laat afkoelen. Snij het witte borstvlees in blokjes van 1,5 cm. Het vlees van de kippenbillen wordt
niet gebruikt. Verdeel de emmentaler eveneens in kleine blokjes. Schil de appels en snij ze eveneens in blokjes. Hou vier
dunne schijfjes appel apart voor de garnering. Doe 2 eetlepels citroensap in een diep bord en rol daar de appelblokjes en
schijfjes in zodat het vruchtvlees niet bruin wordt. Schil de sinaasappels en maak de partjes los; snij ze elk nog eens
doormidden. Meng de notenolie, de azijn en de rest van het citroensap. Breng op smaak met wat zout, peper en paprikapoeder.
Meng de gehakte walnoten en peterselie er doorheen. Was de bleekselderij en snij in kleine stukjes. Meng de selderij met
het kippenvlees, de stukjes appel en sinaasappel. Schik het geheel op een schaal en verdeel er de saus druppelsgewijs
overheen. Leg de appelschijfjes dakpansgewijs in het midden en verdeel de halve walnoten en de gehalveerde druiven over de
schaal.
EET SMAKELIJK!