Couscous |
Couscous is een traditioneel graangerecht , wat in veel landen rond de Middellandse Zee wordt gegeten.
Ingrediënten:
1 ui
1 kleine winterpeen (200 g)
1 courgette (300 g)
4 stengels bleekselderij
1 groene paprika
2 tomaten
1 rode Spaanse peper
500 g magere lamslappen
3 eetlepels rozijnen
1 blik kikkererwten (400 g)
zout
peper
3 eetl. olijfolie
1 grote teen knoflook
1 vleesbouillontablet
1 theel. djinten
1 theel. gemberpoeder
500 gr. couscous (regia moyen)
25 gr. boter
1 theel. kaneelpoeder
Bereidingswijze:
Voorbereiding:
Ui pellen en snipperen. winterpeen, courgette, bleekselderij en paprika schoonmaken en wassen. Tomaten wassen. alle
groenten in stukken van ca. 2 x 1 cm snijden. Peper wassen, halveren, zaadlijst verwijderen en in stukjes snijden. Vlees
in blokjes van ca. 2 x 2 cm snijden. In zeef rozijnen onder koud water afspoelen. Erwten afgieten.
Bereidingswijze:
Vlees bestrooien met zout en peper. In braadpan olie verhitten. vlees in ca. 5 minuten rondom bruin bakken. Ui en Spaanse
peper toevoegen en nog ca. 5 minuten bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Aan vlees 600 ml. water en bouillontablet
toevoegen. Aan de kook brengen. Afgedekt enkele uren zachtjes laten stoven. Djinten, gemberpoeder, rozijnen, groenten en
erwten toevoegen. Nog ca. 15 minuten zachtjes laten stoven. Intussen in pan water aan de kook brengen (voor hoeveelheid
zie aanwijzingen op verpakking van de couscous). De couscous in een grote schaal doen en er hetzelfde gewicht aan water
en een scheutje olijfolie opgieten. Meng het en laat het een paar minuten het water opnemen. Maak met een vork de korreltjes
los en zet het weer weg. Boter en kaneel door couscous mengen. Vleesmengsel op smaak brengen met zout en peper. In wijde
schaal couscous scheppen. Met schuimspaan vlees en groenten uit vocht scheppen en rondom en op couscous scheppen.
Stoofvocht in sauskom doen en apart erbij geven.
EET SMAKELIJK!