vlag

Couscous

vlag

Couscous is een traditioneel graangerecht , wat in veel landen rond de Middellandse Zee wordt gegeten.

Ingrediënten:
1 ui 1 kleine winterpeen (200 g) 1 courgette (300 g)
4 stengels bleekselderij 1 groene paprika 2 tomaten
1 rode Spaanse peper 500 g magere lamslappen 3 eetlepels rozijnen
1 blik kikkererwten (400 g) zout peper
3 eetl. olijfolie 1 grote teen knoflook 1 vleesbouillontablet
1 theel. djinten 1 theel. gemberpoeder 500 gr. couscous (regia moyen)
25 gr. boter 1 theel. kaneelpoeder

Bereidingswijze:
Voorbereiding:
Ui pellen en snipperen. winterpeen, courgette, bleekselderij en paprika schoonmaken en wassen. Tomaten wassen. alle groenten in stukken van ca. 2 x 1 cm snijden. Peper wassen, halveren, zaadlijst verwijderen en in stukjes snijden. Vlees in blokjes van ca. 2 x 2 cm snijden. In zeef rozijnen onder koud water afspoelen. Erwten afgieten.
Bereidingswijze:
Vlees bestrooien met zout en peper. In braadpan olie verhitten. vlees in ca. 5 minuten rondom bruin bakken. Ui en Spaanse peper toevoegen en nog ca. 5 minuten bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Aan vlees 600 ml. water en bouillontablet toevoegen. Aan de kook brengen. Afgedekt enkele uren zachtjes laten stoven. Djinten, gemberpoeder, rozijnen, groenten en erwten toevoegen. Nog ca. 15 minuten zachtjes laten stoven. Intussen in pan water aan de kook brengen (voor hoeveelheid zie aanwijzingen op verpakking van de couscous). De couscous in een grote schaal doen en er hetzelfde gewicht aan water en een scheutje olijfolie opgieten. Meng het en laat het een paar minuten het water opnemen. Maak met een vork de korreltjes los en zet het weer weg. Boter en kaneel door couscous mengen. Vleesmengsel op smaak brengen met zout en peper. In wijde schaal couscous scheppen. Met schuimspaan vlees en groenten uit vocht scheppen en rondom en op couscous scheppen. Stoofvocht in sauskom doen en apart erbij geven.
EET SMAKELIJK!